Asseguren que no garantix la conservació i protecció del medi ambient, especialment de les zones protegides, com l’Albufera
Vot particular dels representants dels interessos ambientals en el Consell de l’Aigua de la Demarcació del Xúquer, pel qual expressen el seu vot contrari a l’informe al projecte de revisió del Pla Hidrològic de conca de la demarcació (cicle 2022-2027), presentat davant el ple el dia 11 d’abril de 2022, atenent motius que presentem a continuació.
El procés de participació del Pla Hidrològic de la Demarcació del Xúquer no ha complert amb els mínims requisits de qualitat exigibles per a poder sustentar les decisions que finalment s’han adoptat, en utilitzar informació i dades que s’han obtingut al marge dels procediments que estableix la normativa vigent i no haver seguit les mateixes directrius que estableix el Pla.
Esta conducta revesteix especial gravetat, en primer lloc, perquè al no respectar els criteris i procediments establerts en la normativa s’infringeix la legalitat i les regles bàsiques d’un procés de participació; i, en segon lloc, perquè amb això es compromet l’eficàcia del pla en l’assoliment de l’objectiu primordial de la planificació hidrològica, que és, aconseguir el bon estat i l’adequada protecció del domini públic hidràulic i de les aigües (Art. 1 Reglament Planificació Hidrològica).
El règim de cabals ecològics, un instrument fonamental per a aconseguir el bon estat de les masses d’aigua, ha estat establert de manera deficient i arbitrària, fent cas omís de les directrius que marca la Instrucció de Planificació Hidrològica i de la metodologia que estableix el mateix Pla. No ha d’ignorar-se que el bon estat no pot assolir-se si no es respecta el règim de cabals ecològics, que estableix, entre altres coses, el mínim vital necessari per a garantir la supervivència de la vida piscícola i de la vegetació de ribera.
El Pla tampoc garanteix la conservació i protecció del medi ambient, ni la restauració de la natura, especialment de les zones protegides, contravenint principis bàsics de la Constitució Espanyola i dels Tractats de la Unió Europea. En el cas de l’Albufera de València –protegida pel Conveni de Ramsar- el Pla no estableix objectius ambientals per a la zona humida i els requeriments mínims que proposa han estat obtinguts arbitràriament, sense cap mena de justificació, menyspreant el coneixement científic que llancen els nombrosos estudis i models desenvolupats en els últims 20 anys, incomplint-se així les disposicions del Tractat de Funcionament de la Unió (art. 191).
El Pla perpetua i incrementa la sobreexplotació assignant recursos per damunt dels volums disponibles. Per al conjunt de la demarcació s’estima un dèficit de 310 hm³ anuals, dels quals gairebé tres quartes parts es concentren en el Sistema Xúquer, incrementant en 45hm3 el dèficit reconegut per al període actual de planificació; i això sense haver considerat en cap cas, els efectes del canvi climàtic ja reconeguts i estimats. Esta sobreexplotació afecta rius i aqüífers, sent el cas més significatiu d’estos, per la seua importància, l’aqüífer de la Manxa Oriental. El Pla manté el subministrament per al regadiu de La Manxa a pesar que la massa d’aigua subterrània presenta un mal estat quantitatiu. Estat que ha estat infravalorat, ja que les restriccions ambientals, calculades prenent com a base els cabals ecològics en el riu, han estat fixades al marge de la normativa, sobreestimant d’esta manera erròniament el recurs disponible de l’aqüífer.
El Pla oblida un principi constitucional bàsic que ha de guiar la despesa pública, l’eficiència i economia, dotant de 179 milions d’euros al transvasament Xúquer-Vinalopó. Transvasament que ignora la realitat i el sentit comú: en un sistema deficitari no hi ha excedents i menys si es té en compte que els càlculs amb què s’han realitzat els balanços han infravalorat la realitat en establir uns cabals ecològics molt inferiors al mínim vital que precisen els ecosistemes per a la seua supervivència.
El Pla tampoc respecta, amb les mesures que proposa, la conservació dels espais protegits. Especialment, els espais protegits de la Xarxa Natura 2000, Mitjà i sota Xúquer i Albufera de València. Dotant 94 milions per a obres de modernització de regadiu en la Séquia Real del Xúquer sense haver realitzat prèviament una avaluació ambiental de les conseqüències que esta actuació puga suposar sobre els espais protegits que d’ella depèn.
A les raons exposades, cal afegir que en el tràmit d’informe del Consell es va vulnerar el dret dels membres del mateix a conéixer amb suficient antelació el contingut literal i complet dels documents que són objecte de tractament segons l’ordre del dia, la qual cosa constitueix una indefensió formal i material del citat dret. Ja que va ser en la mateixa sessió del ple del Consell de l’Aigua de la Demarcació en el qual se sotmetia a votació l’informe del Pla Hidrològic, quan el president de la CHX advertia de l’existència d’un pacte sobre la modernització de regadius, aconseguit a última hora entre les administracions representades en el Comité d’Autoritats Competents (CAD), a instàncies de la Séquia Real del Xúquer, dels termes del qual no va ser informat el Consell.
Entenem, per això, que procedeix la paralització immediata del procediment en tramitació i la retroacció de les actuacions al moment previ a la convocatòria del CAD.