Este paratge natural rep la visita de menuts de Lloma Llarga, La Coma i L’Alborgí amb motiu de la desescalada del confinament
La Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, recorda la necessitat d’espais naturals per a l’esplai i l’oci. I més en casos com en la desescalada del confinament provocat pel coronavirus. En estos moments la ciutadania busca zones obertes pròximes als seus habitatges i en les quals siga possible el distanciament físic per a evitar contagis. En este sentit, Les Moles són un paratge privilegiat per a xiquets i grans, ja que la seua grandària (prop de tres milions de metres quadrats) permet el gaudi del paratge mantenint la distància de seguretat entre els visitants.
Segons Leticia Esteban, portaveu de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, estos dies “Les Moles estan rebent la visita d’un sector de la ciutadania que no eren usuaris habituals del paratge abans de la pandèmia. Amb l’eixida dels xiquets i xiquetes després de 40 dies a casa, Les Moles s’han convertit en la destinació favorita de paterners i paterneres pels seus valors naturals, la seua grandària i també per la seua proximitat, sobretot, a barris com Lloma Llarga, La Coma i L’Alborgí”.
Des de la Coordinadora, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, recorden a la Generalitat Valenciana que encara està pendent la inclusió de Les Moles en el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Riu Túria, inclusió que garantiria la protecció d’este paratge natural de Paterna (Horta Oest, València).
En este sentit, la portaveu de la Coordinadora ha demanat la màxima celeritat, sabent que els funcionaris responsables de la Conselleria de Transició Ecològica seguixen teletreballant. De fet, la Coordinadora ha remés un escrit per registre d’entrada demanant la màxima celeritat perquè Les Moles formen part del Parc Natural del Túria com més prompte millor.
Com explica Leticia Esteban, “Les Moles són l’últim pulmó verd de la comarca, té un gran valor mediambiental i a més a més compta amb elements històrics de gran valor, com són les trinxeres de la Guerra Civil, rodes de molí i refugis de pastor en pedra seca”. Este paratge natural, que ocupa una àrea forestal i agrícola de 471 hectàrees de sòl rústic i no urbanitzable, ve utilitzant-se pels veïns i veïnes de la comarca per a practicar BTT, running, crossfit, senderisme, recol·lecció de plantes aromàtiques, bolets, espàrrecs…
A més a més, amb les recents i abundants pluges i l’arribada de la primavera, Les Moles s’han reverdit, oferint multitud de prats amb flors, augmentant la diversitat botànica i millorant les condicions de vida de la fauna que l’habita.
No sabem que ens oferirà el futur. Però, podem intuir que la vida després de la pandèmia canviarà i la ciutadania buscarà zones naturals i espais oberts per al seu esplai, fugint de les grans aglomeracions. Un medi ambient sa ajuda a protegir de la incidència de pandèmies com el coronavirus. De fet, hi ha hagut una major incidència de la malaltia en els llocs amb major pol·lució ambiental. Les Moles complixen amb tots els requisits per al desenvolupament de l’oci, tant infantil com adult, en un medi natural saludable i que, per la seua grandària, pot garantir la distància física de seguretat entre els seus visitants.