Després de diverses reunions, l’Ajuntament de Sagunt es compromet a resoldre els problemes ocasionats per este arbre evitant que siga tallat
L’anomenat Pi de la Serp és un arbre de l’espècie Pinus halepensis que està situat davant de la Taverna del mateix nom, pujant al Castell de Sagunt (Camp de Morvedre, València). Segons diferents fonts s’ha constatat que pot tindre uns 70 o més anys d’existència dintre del nucli històric, en una de les zones més concorreguda i turística de la ciutat. Cal tindre en compte que ocupa un lloc de domini públic tot i estar rodejat d’un muret que li dona una aparença de privacitat.
L’arbre està creant problemes al propietari, perquè les arrels han penetrat en el clavegueram i l’han fet malbé. El propietari, després de diverses reparacions, ha alertat l’Ajuntament per tal que pose remei, ja que com hem remarcat abans, la propietat del pi és pública. Arribat a este punt, l’Ajuntament va enviar uns operaris per tal que el tallaren i acabaren amb el problema de manera dràstica, sense avaluar el valor històric o monumental de l’arbre i sense plantejar-se cap altra solució abans de fer-lo desaparéixer.

Gràcies a un grup de veïnes, que estaven en eixe moment al lloc, varen poder parar la desfeta.
A partir d’este moment, l’Associació de Veïns de Ciutat Vella va posar-se en contacte amb Acció Ecologista-Agró i va demanar el nostre suport per tal de fer reflexionar el consistori i esgotar totes les possibilitats abans de tallar l’arbre. El veïnat i Agró vam tindre una primera reunió amb el tècnic de l’Ajuntament per avaluar les alternatives. No obstant, ens trobàrem amb una actitud immobilista fent al·lusió a diverses excuses entre les quals assenyalava que la propietat era particular i que el propietari havia demanat tallar-lo, cosa que es demostra errònia: no sabem si per “desconeixement” o per una altra raó.
Davant d’açò, des d’Agró sol·licitàrem una entrevista amb el propietari afectat. Ell ens comunicà que havia crescut amb eixe arbre a la porta de casa i que no pretén ni ha demanat tallar-lo; el que demana és, i amb tota la raó, que li solucionen el problema si pot ser sense arribar a eliminar-lo. La darrera reunió la tinguérem el passat dilluns, 27 de maig, en l’Ajuntament, entre Agró, el propietari i l’alcalde. En esta vàrem notar un canvi de posició per part de l’alcaldia respecte de la seua voluntat de solucionar el problema i salvar l’arbre. Es parlà de fer un tast avaluatiu i segons els resultats actuar tallant les arrels invasives i fent una poda de descàrrega. Tant les veïnes com Acció Ecologista-Agró anem a fer un seguiment del tema per tal que no es quede el compromís en paraules.

Tot açò passa perquè a Sagunt no tenim una catalogació d’arbres singulars o monumentals i les ordenances que necessàriament els acompanyen. Tant a Sagunt com en la resta de municipis del Camp de Morvedre, hi ha una gran riquesa en arbratge amb suficient entitat històrica o biològica per a començar a catalogar i preservar-los. Des d’AE-Agró estem duent a terme la tasca de catalogar arbres per presentar-ho a diferents ajuntaments de la comarca. Una de les coses que ens ha sorprés ha sigut comprovar la gran quantitat de pobles que tenen elaborat eixe catàleg i les possibilitats educatives o l’atractiu cap al turisme natural que comporta, a més de la preservació d’este patrimoni natural.