AE-Agró s’adherix a este manifest en defensa de l’Horta de Campanar-Benimàmet
Les entitats vinculades a la defensa de l’Horta signants d’este comunicat, entre les quals es troba Acció Ecologista-Agró, volem compartir la nostra preocupació i el nostre desacord per la noticia en la que s’afirmava que la Generalitat, a través de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, continuarà endavant amb el polèmic projecte de la Ronda Nord de Mislata. La notícia anunciava a més que el projecte d’accés nord a la ciutat de Mislata des de València comptaria amb una reserva de 90.000 euros per a la redacció del document tècnic, en els pressupostos d’enguany. Considerem que no es pot tolerar ni comprendre que aquesta infraestructura afecte de cap de les maneres a l’Horta de Campanar-Benimàmet.
El traçat d’esta infraestructura sobre l’horta, respondria més a un ultratge del passat que als suposats valors i polítiques actuals de promoció de l’Horta que el govern de la Generalitat Valenciana afirma promoure a través de la Llei de l’Horta, el Pla d’Acció Territorial de l’Horta o del reconeixement SIPAM. La recuperació d’esta intervenció ens retrotrauria als pitjors anys de l’època de l’especulació immobiliària, quan es va dissenyar un eix viari, que en la seua versió inicial partia per la meitat l’Horta Oest de la ciutat de València i servia d’excusa per a afegir nous terrenys al negoci urbanitzador. Es tracta des del punt de vista de la protecció de l’horta, de la sostenibilitat i de la preocupació creixent front al canvi climàtic, d’un projecte absolutament negatiu i fora de lloc, adés i ara.
Les entitats sota signants hem demanat amb urgència una reunió amb la Conselleria mencionada per a conèixer amb celeritat quines són les opcions que es barallen ja que, d’implicar noves afeccions a l’horta de Campanar-Benimàmet, ens farà urgent promoure mobilitzacions a la fi d’evitar-les.
Este espai d’Horta, situat a l’oest de la ciutat de València, posseeix un alt valor agrícola, patrimonial, paisatgístic, ambiental i sociocultural. Valor agrícola perquè és una zona productiva que assegura l’abastiment de productes de km 0. Valor patrimonial perquè presenta una gran concentració d’elements excepcionals (Alqueria del Rei, Molí del Sol, Molí dels Frares, Assut de Rascanya,…).
Valor paisatgístic i ambiental perquè per la seua situació geogràfica, aquest espai és el nexe d’unió (corredor verd) entre el parc natural de les riberes del Túria i el Jardí del Túria, formant part dels denominats “espais oberts” tan preconitzats per la successiva legislació urbanística valenciana des de l’antic Reglament de Paisatge de 2006. Valor sociocultural pel seu potencial com a zona d’esplai per a la ciutadania i com a recurs didàctic, aprofitant la proximitat de la ciutat de València i tots els valors que representa.
Aprofitem el comunicat per a recordar que l’Horta de Campanar-Benimàmet es va devaluar i abandonar fortament en les darreres dècades. Ha estat principalment l’esforç dels productors i productores de la zona el que ha contribuït de forma decisiva a la seua recuperació i dinamització. Les associacions de la zona han donat suport als llauradors, especialment la Taula per la Partida, fet que s’ha traduït en els darrers anys en una sèrie de mesures de millora realitzades per part de l’Ajuntament de València. Seria totalment incongruent que una nova infraestructura amenaçara les dinàmiques territorials i socioeconòmiques revitalitzades en este entorn.