La Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre entrega a Manuel Argüelles en la I Trobada d’Energia Col·lectiva un dossier d’alternatives enfront de la destrucció de Montíber
Membres de la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre, de la qual forma part Acció Ecologista-Agró, han accedit al DG d’Energia i Mines de la Generalitat, Manuel Argüelles, per a entregar-li en mà la Proposta d’Ubicacions Alternatives i la creació d’una Comunitat Energètica Industrial Local, amb qui s’han compromés a enviar personalment tota la documentació de cara a poder estudiar-la i concertar una futura reunió de treball sobre ella.
La proposta ja formalitzada des de l’any 2023 i entregada tant a l’alcalde de Sagunt com dirigida als òrgans de la Generalitat, proposa que s’adherisquen totes les empreses del municipi amb grans cobertes que puguen albergar instal·lacions, com a empreses grans consumidores d’energia que puguen fer ús de l’electricitat generada, podent-se aconseguir una quantitat molt important, fins i tot major que la demandada per Volkswagen, i poder beneficiar-se de l’efecte simbiòtic d’una energia més sostenible, juntament amb la protecció del territori.
El contacte es va produir dins de l’acte pel V Aniversari de Sapiens Energia, qui de manera commemorativa va organitzar la I Trobada d’Energia Col·lectiva i Comunitària en el matí del dijous 23 de gener, desenvolupat en l’Auditori de Canet d’en Berenguer, on van concórrer diverses personalitats del món de l’Energia i Generació Elèctrica, amb gran afluència de públic. La jornada que es prometia interessant per les diverses conferències i taules de treball, va comptar amb persones tan influents com l’esmentat Manuel Argüelles, l’exdirector de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDEA), exdiputat i jurista especialitzat en dret de l’energia i polítiques públiques en matèria d’energia, Joan Herrera, i el president d’Endurance MOTIVE i especialistes en emmagatzematge energètic establits en Canet, ANDER MUELAS, entre altres.
Tots ells, al costat de Juan Sacri, com a president de Sapiens i liderant l’obstinació d’una energia més sostenible des de Canet d’en Berenguer i la seua Comunitat Energètica Racó de Mar, van desenvolupar en diferents taules els passos, avantatges, dificultats i altres vicissituds que es troben encara hui per a la creació de Comunitats Energètiques, destinades a una nova revolució industrial, amb una democratització de la generació elèctrica, camí que es marca per les necessitats de descarbonització de l’economia i seguretat en el subministrament elèctric.
L’activitat de la Plataforma continua trobant el suport en les seues reivindicacions. En les últimes setmanes s’ha obtingut el suport del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana que ha iniciat una investigació davant la queixa l’omissió de documentació i l’obscurantisme i en tot el procés d’autorització de les plantes fotovoltaiques de Montíber. Se continua sense tindre resposta a l’al·legació i sol·licitud de documentació que es va remetre a la Conselleria de Medi Ambient sobre l’esborrament de dades referent a les plantes fotovoltaiques de Montíber, així com molts altres dins del projecte exposat. Per això se segueixen amb les accions perquè es complisquen els paràmetres de protecció i ubicació que dicta la mateixa normativa valenciana.
El marc no podia ser millor per a contribuir a l’aposta d’esta I Jornada d’Energia Col·lectiva i Comunitària per a promoure un major coneixement i consciència a nivell social de l’oportunitat que es presenta amb la capacitat de la generació distribuïda, de la creació de comunitats col·laboratives de proximitat que puguen produir i gestionar la seua pròpia energia, resolent la dependència d’energètica d’altres països, fins i tot de grans empreses, abaratir el cost de la factura i, a més, sent més verda i sostenible. Com no ens pujarem a eixe tren?