Esta acció pretén posar fi al problema de salubritat que suposa l’acumulació de residus i denunciar la passivitat de l’ajuntament
Amb motiu del Dia de la Terra, que oficialment se celebra el 22 d’abril, activistes mediambientals i alumnes d’Escuela 2 van realitzar el passat 29 d’abril una neteja d’abocaments il·legals en el Barranc d’Endolça, dins del Paratge Natural de Les Moles de Paterna (Horta Oest, València). En total es van recollir més de tres tones de residus de tota mena que es van transportar a una planta de reciclatge per al seu tractament. La Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, ja va organitzar una neteja fa 2 mesos i va retirar més de 8 tones de residus.
Amb esta nova acció preteníem retirar les restes que la retroexcavadora no va poder recollir en l’última neteja protagonitzada per la Coordinadora per la Protecció de Les Moles. En esta ocasió, a part de l’ajuda de l’alumnat d’Escuela 2, la Coordinadora va comptar amb la col·laboració de l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Sant Antoni, l’Eliana i Paterna i l’Associació Valenciana d’Esports de Muntanya (AVEM).
Els treballs, que es van iniciar el dijous 29 d’abril a les 9 del matí, van continuar durant tot el dia. La Coordinadora també va convocar a la ciutadania a continuar amb la neteja, de manera autònoma, durant el primer cap de setmana de maig. Segons la Coordinadora, “on no pot o no vol arribar l’ajuntament arriba la ciutadania organitzada”. La Coordinadora, que denuncia els abocaments des de maig de 2019, constata que “el problema s’està agreujant”.
La part positiva és la conscienciació dels i les veïnes de Paterna (Horta Oest, València), que ha portat a associacions i particulars a denunciar els abocadors i conscienciar a la ciutadania de la necessitat de netejar-los. Este és el cas, per exemple, de les últimes iniciatives dutes a terme per veïns de Montecanyada.
La cooperativa Escuela 2 va realitzar també neteges en el Barranc de la Font i en el Travessat per a commemorar el Dia de la Terra. En este sentit, la directora del col·legi, Ana Montagut, va manifestar que “sentim la nostra pertinença al territori com un compromís de millora general, on la suma d’esforços és crucial per a aconseguir resultats globals. Enquadrem estes activitats com a pràctiques d’aprenentatge-servei”.
La Coordinadora, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, ja va denunciar en el seu moment que “curiosament en el paratge on es pretenia construir Intu Mediterrani proliferen els abocaments, sense que l’ajuntament obligue als propietaris a netejar una zona molt sensible pel perill d’incendi que genera i els perjudicis a la fauna de Les Moles”. Des de la Coordinadora ens preguntem si hi haurà algun interés per a degradar la zona i aplanar així el camí a l’especulació.
Des de la Coordinadora tenim clar que la neteja i la cura dels boscos i zones naturals és cosa de tota la ciutadania, però trobem a faltar iniciatives municipals destinades a la neteja activa d’abocadors, la vigilància de zones sensibles i polítiques de conscienciació ciutadana. En este sentit volem recordar que l’ajuntament no es pot escudar en què són terrenys particulars, ja que és responsabilitat municipal mantindre el terme net.