AE-Agró participa en el workshop “The Valencia Land-Sea Network: Creación de una Red Litoral en la Comunidad Valenciana, España”
L’erosió costanera, l’augment de les temperatures mitjanes, la pujada del nivell de la mar, la meteorologia extrema i la salinització són les principals amenaces per a la governança del litoral valencià. Així ho han constatat especialistes durant un workshop sobre governança en regions costaneres i marines celebrat en la Facultat de Dret de la Universitat de València.
Els participants han identificat com a problema les barreres organitzacionals, que dificulten la coordinació entre administracions i agents. La convocatòria va servir per a aportar solucions, com per exemple la promoció d’òrgans que conformen l’estructura institucional dels espais a gestionar o la creació d’assemblees ciutadanes que fomenten la participació.

Els assistents van destacar la necessitat de desenvolupar tècniques avançades d’anàlisis de visualització d’escenaris, incorporant noves eines de previsió com a indicadors de compliment normatiu o plans de vigilància i control de lleis ambientals, entre altres, per a anticipar escenaris futurs.
El workshop es va estructurar en quatre sessions, liderades per acadèmics d’universitats europees. Entre ells, Gianluca Ferraro i Pierre Failler (University of Portsmouth); Bernabé Aldeguer, Oscar Barberà i Irene Luján (Universitat de València); i Elisa Furlan, Federica Zennaro i Gea Grassi (Centre Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici).
Aquestes sessions van abordar temes crítics com els obstacles i facilitadors en la governança del litoral, el marc polític actual a Espanya i la Comunitat Valenciana, els impactes del canvi climàtic a la regió, i les estratègies per a anticipar el futur i transformar la presa de decisions.

A l’esdeveniment van ser convidats representants de la Generalitat, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l’Ajuntament de València i el Ministeri de Transició Ecològica. També es va estendre la invitació a diverses institucions de la societat civil com HOSBEC (Associació hotelera i turística de la Comunitat Valenciana), la Assemblea Climàtica, Per l’Horta i Acció Ecologista-Agró. Igualment es va comptar amb la participació de representants de la Fundació Oceanogràfic i de projectes de recerca com Life Intemares i Wetlands4Climate.
La jornada va ser finançada per la Universitat de Portsmouth i la Universitat de València i està vinculada al desenvolupament del projecte Blue Green Governance (Horizon Europe).

*Este article va ser publicat originalment en castellà i anglés el 2 de juliol de 2024 a www.uv.es