Este vídeo proposa una sèrie de bones pràctiques tradicionals en la gestió hídrica per a millorar i conservar les nostres marjals
Ahir dijous, 14 de novembre, Acció Ecologista-Agró va estrenar a La Casa Penya de Sagunt (Camp de Morvedre, València) l’audiovisual Camins de l’aigua. Este vídeo, d’aproximadament 15 minuts de duració, analitza els camins que recorre l’aigua fins a arribar a tres zones humides de gran valor mediambiental: la Marjal d’Almenara, l’Albufera de València i la Marjal de Pego-Oliva. Este audiovisual ha sigut possible gràcies a les ajudes de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per a la difusió de bones pràctiques en l’ús de l’aigua.
La Casa Penya, el centre d’educació ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, va ser ahir dijous, 14 de novembre, l’escenari de l’estrena de l’audiovisual Camins de l’aigua. Més de 40 persones van assistir a la presentació d’este vídeo, realitzat per Acció Ecologista-Agró amb la col·laboració de la productora valenciana Ukemotion, responsable, entre altres projectes, de Samarucdigital.
Durant els aproximadament 15 minuts de duració d’este audiovisual, s’analitzen els camins que recorre l’aigua fins a arribar a tres zones humides valencianes de gran valor mediambiental: la Marjal de Pego-Oliva, l’Albufera de València i la Marjal d’Almenara. I, a més a més, es proposen una sèrie de bones pràctiques tradicionals en matèria de gestió hídrica per a millorar i conservar els valors naturals d’estos tres aiguamolls litorals.
Concretament, Camins de l’aigua planteja com a bones pràctiques el manteniment en bon estat d’aqüífers i ullals i mostra projectes de restauració efectiva; La inundació hivernal, pràctica agrícola coneguda també com a perellonada; I finalment una gestió de les goles respectuosa amb els cicles naturals de les zones humides i de la fauna que les habiten, com la realitzada durant segles pels pescadors de les marjals.
L’estrena d’este audiovisual, organitzada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), va comptar amb la participació del seu director, Batiste Miguel, i la del seu productor Álvaro Olavarria (Ukemotion). A més a més, també van assistir i participar en el col·loqui posterior a la projecció del vídeo representants dels diferents actors locals que participen en la gestió de l’aigua a la Marjal d’Almenara.
Destacar, especialment, la presència de Ximo Pons, president de la Séquia Major de Sagunt, així com la de Carlos Gil, alcalde de Benavites i actualment president de la Junta de Govern de La Font de Quart. També la de Manuel Civera, president del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre. A més a més, vam assistir a l’acte regidors dels ajuntaments de Sagunt i de Quartell i sequiers de diferents partides de la Marjal d’Almenara.
L’audiovisual Camins de l’aigua ha sigut produït per AE-Agró amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Concretament, a través de les ajudes de la Conselleria per a associacions de defensa mediambiental per a la difusió de bones pràctiques en l’ús de l’aigua.
Durant les pròximes setmanes, AE-Agró realitzarà cinc projeccions més d’este audiovisual: dos al Parc Natural de l’Albufera de València, dos al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva i una més a la Marjal d’Almenara, aiguamoll que des de l’any passat forma part de la llista Ramsar de zones humides d’importància internacional.
A més a més, este vídeo s’oferirà a les escoles i instituts de l’entorn de la Marjal de Pego-Oliva, l’Albufera de València i la Marjal d’Almenara com a recurs educatiu per a explicar el cicle natural de l’aigua i la importància per a la biodiversitat que tenen les zones humides del litoral valencià. Quan finalitzen les projeccions, Camins de l’aigua es publicarà a Internet, on es podrà visionar a la pàgina web i a les xarxes socials d’AE-Agró.