AE-Agró s’adhereix al manifest que a continuació compartim i donem suport a la concentració del 12 de novembre en resposta a la inacció dels nostres governs
Estem vivint una profunda crisi on a la situació d’emergència climàtica se suma ara una injusticia energètica en la que la classe treballadora pateix les conseqüències de la contínua escalada de preus i incerteses per la dependència dels combustibles fòssils, mentre que els oligopolis estan sent directament beneficiats. Amb este manifest, signat per Acció Ecologista-Agró entre més de 50 col·lectius i associacions, fem una crida als governs locals, autonòmics i estatals, per accelerar la transició energètica cap a un model eficient, just, democràtic i renovable que protegisca les persones més vulnerables i garantisca l’accés a un medi ambient net i saludable.
“El retard en l’acció climàtica significa morts”. Així valorava Antonio Guterres, Secretari General de les Nacions Unides, les conclusions de l’informe del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC) sobre els impactes de la crisi climàtica i l’adaptació necessària.
A l’estat espanyol i, més concretament, al nostre territori que, d’acord amb els experts, és una zona especialment vulnerable, aquest any hem sentit greument els impactes del canvi climàtic: onades de calor extrema, incendis forestals incontrolables, sequeres persistents, temporals extrems, etc. cada vegada més freqüents. Una realitat davant la qual l’única resposta possible implica reduir les nostres emissions, adaptar-nos als canvis i respondre amb ètica i justícia climàtica i social. El model de creixement il·limitat mitjançant la contínua crema de combustibles fòssils i la destrucció dels ecosistemes ha de cessar.
Una acció que ha d’ampliar-se més enllà de les nostres fronteres, donant resposta a la responsabilitat històrica i al deute de carboni que el nostre territori té amb gran part del Sud Global. En una situació de clara injustícia, una sèrie de països enfronta hui les més greus conseqüències del canvi climàtic quan no són responsables d’això. Mentrestant, els països del Nord Global, inclosa Espanya i la resta de la Unió Europea, no aporten el finançament que deuen i fins i tot frenen el desenvolupament d’instruments per afrontar la mitigació i adaptació al canvi climàtic i les pèrdues i danys derivats del mateix.
La guerra d’Ucraïna ha deixat palesa l’estreta dependència entre els combustibles fòssils, els conflictes geopolítics, militars i un sistema econòmic depredador de la vida. Les conseqüències de la mateixa s’estan multiplicant, incrementant a l’alça els preus de serveis tan bàsics com l’alimentació o l’accés a l’energia, drets fonamentals per al benestar humà. De fet, al País Valencià hi ha un augment significatiu de persones en risc de pobresa i exclusió social.
Com recorda l’IPCC, la promoció de models intensius en l’alimentació, del vehicle privat i de les noves infraestructures fòssils, com per exemple la reactivació de gasoductes o regasificadores, tenen grans implicacions negatives socials i ambientals i alentir el necessari procés de transició energètica justa, a més de desviar recursos per a la protecció dels drets humans de les generacions presents i futures.
Els advertiments climàtics i científics són cada vegada majors, i les conseqüències cada vegada més catastròfiques, per això ens mobilitzem. Per tot això, les organitzacions signants del present manifest, exigim als governs reunits a Egipte a la 27a Conferència de l’ONU sobre Canvi Climàtic (COP27) i especialment al govern espanyol que propose i assumisca accions contundents, efectives i urgents sobre els sistemes energètics, alimentaris, industrials, de transport, territorials, urbans i socials dels nostres territoris així com que eleve l’ambició dels objectius de reducció d’emissions de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica en línia amb les indicacions científiques i la justícia social.
Totes estes mesures s’han de realitzar amb la participació de la ciutadania, les entitats científiques i la societat civil organitzada.