Pam a pam continuem millorant la conservació de la Marjal dels Moros, un xicotet però valuós aiguamoll valencià
Després de pintar de verd les platges de Sagunt (Camp de Morvedre, València), la Colla Verda ha hivernat a la Marjal dels Moros per a commemorar els 40 anys d’Acció Ecologista-Agró en defensa d’aquest xicotet però valuós aiguamoll. En total, han sigut tres les activitats convocades aquest hivern pel projecte de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt i AE-Agró a la Marjal dels Moros. Dues plantacions de flora autòctona i una jornada de revisió de caixes niu per a ocells i de refugis per a rates penades, tres cites en les quals han participat més de 80 voluntaris.
El primer voluntariat hivernal de la Colla Verda es va celebrar el dissabte 27 de gener. Eixe dia, amb motiu del Dia de l’Arbre, ens vam reunir més d’una vintena de persones en la zona litoral d’este aiguamoll per a millorar la seua biodiversitat. Com? Doncs, plantant més tamarits (Tamarix gallica), proporcionats pel Servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València, en la mota que separa l’Assagador de la Mar de la zona de cria d’aus aquàtiques ubicada en la part litoral de la marjal.

El segon voluntariat, organitzat amb la col·laboració de La Granja de Bitxos, va estar orientat a afavorir i facilitar la reproducció d’ocells insectívors i de rates penades. De manera que, el dissabte 17 de febrer, vora trenta voluntàries i voluntaris es van sumar a la Colla Verda per a participar en una jornada de revisió i neteja de caixes niu per a ocells i de seguiment de refugis per a rates penades.
Pel 40 aniversari defensant la Marjal dels Moros, més de 80 persones participen en els voluntariats de la Colla Verda orientats a millorar la seua biodiversitat
Els resultats d’este cens van ser prou positius. Les cinc caixes per a ocells que vam poder revisar estaven ocupades per totestius (Parus major) o teuladins torredans (Passer montanus). I, a més a més, els refugis per a rates penades també estaven ocupats per quiròpters del gènere pipistrel·la.

Finalment, el dissabte 2 de març, la Colla Verda va organitzar una nova plantació de vegetació autòctona. En este cas l’objectiu era ampliar la distribució geogràfica de la fràngula (Frangula alnus). Un arbre de ribera inclòs com a vulnerable en el Catàleg d’Espècies de Flora Amenaçada i que actualment l’administració autonòmica intenta introduir en diferents aiguamolls del nostre litoral, com és el cas de la Marjal dels Moros.
Amb este repte, més d’una vintena de voluntàries i voluntaris van plantar en l’entorn de la llacuna de la Porta de Fanegas 25 exemplars de Frangula alnus. Tots ells proporcionats pel CIEF (Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal), organisme encarregat de la producció d’esta espècie vulnerable amb el suport del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER).

Destacar també que durant estos tres voluntariats, en les quals han participat este hivern més de 80 persones, vam poder gaudir de la sempre espectacular avifauna de la Marjal dels Moros des de diferents llocs d’observació d’aus. En el voluntariat de gener, ho vam fer des dels miradors de la zona litoral més pròxima al Grau Vell. En el de febrer, des del mirador de l’Era. I en la convocatòria de març, des del nou mirador de la Porta de Fanegas.
Esta primavera la Colla Verda tornarà per conservar els espais verds urbans de la capital del Camp de Morvedre
Des de la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre volem agrair a totes i tots els voluntaris la vostra participació en estes tres activitats de la Colla Verda, un projecte que no seria possible sense el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt. A més a més, volem recordar que enguany AE-Agró està commemorant la lluita que vam encetar en 1984 per a protegir la Marjal dels Moros i que, 40 anys després, ens permet gaudir a Sagunt i Puçol d’un dels aiguamolls més valuosos del territori valencià.

Esta primavera la Colla Verda convocarà una nova campanya de voluntariats. Concretament, per a millorar i posar en valor la biodiversitat de diferents parcs i jardins de la capital del Camp de Morvedre. T’esperem per a posar el nostre granet d’arena en la conservació del verd urbà!!!