Amb motiu del Dia de l’Arbre, defensem les nostres muntanyes: De Calderona a Espadà, Paisatge Protegit ja!
Hui dissabte 29 de gener, al voltant d’un centenar de persones han acudit a l’acte reivindicatiu que ha organitzat la Colla Verda, el projecte de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt i Acció Ecologista-Agró, per celebrar el Dia de l’Arbre. Cita que hem aprofitat per a exigir una volta més la protecció ambiental del conjunt paisatgístic que formen les muntanyes litorals ubicades entre el Riu Palància i el Riu Belcaire i que ha comptat amb el suport de representants dels ajuntaments implicats. És hora de què la Conselleria ens escolte, es deixe d’excuses, siga valenta i desbloquege la tramitació per garantir la protecció del nostre territori.
El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre, va instar a la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana a iniciar el procediment de la declaració del Paisatge Protegit de les Muntanyes Litorals del Palància-Belcaire.
Esta sol·licitud que realitzàrem l’any 2018, malgrat la documentació adjunta amb una exhaustiva explicació de les motivacions ecològiques, paisatgístiques i socials, encara no ha rebut cap resposta per part de la Generalitat.
Per este motiu ens hem concentrat ecologistes, veïnes i fins i tot representants polítics dels ajuntaments implicats, este dissabte, 29 de gener, per a demanar la protecció i reconeixement d’este entorn natural que considerem únic. I, així, garantir el futur d’un territori que, a més a més de constituir un excepcional mosaic d’ecosistemes i paisatges, actua com a corredor ecològic entre els Parcs Naturals de la Serra d’Espadà i la Serra Calderona, els rius Palància i Belcaire i les marjals d’Almenara i dels Moros.
Durant l’acció reivindicativa que ha tingut lloc a Les Escales i ha comptat amb vora un centenar de participants, hem donat a conéixer este espai natural i les pressions a les quals està sotmés. A més a més, hem posat el nostre granet d’arena en la seua conservació, amb una simbòlica plantació d’espècies de flora autòctona, com per exemple l’arbocer (Arbutus unedo).
Des d’Acció Ecologista-Agró sol·licitem una reunió amb la consellera de Medi Ambient. Volem explicacions, saber per què en l’actual context de canvi climàtic i donada la polèmica instal·lació de macroprojectes en esta i altres comarques valencianes, que no fan més que empitjorar la qualitat de vida de la ciutadania (com és el cas del Parc Sagunt-I, Parc Sagunt-II, AVE, ampliació del by-pass, ampliació dels ports de València i de Sagunt…), la declaració d’espai natural protegit continua guardada en un calaix.
A nostre juí resulta imprescindible treballar en la restitució i conservació dels valors ambientals i culturals del nostre territori. Per això, ara i sempre defensarem: De Calderona a Espadà, Paisatge Protegit ja!!!