Després de valorar el patrimoni de la comarca el 9 de març tindrà lloc la segona xarrada per avaluar els impactes de les infraestructures que vindran des de les tres esferes de la sostenibilitat: mediambiental, social i econòmica.
El passat dijous, 2 de març, Acció Ecologista-Agró va convocar al Casal Jove del Port de Sagunt la primera sessió informativa del projecte ‘Decidim el Camp de Morvedre’. Sota el títol ‘El que tenim’, més de mig centenar de persones van assistir a esta cita per escoltar, reflexionar i debatre amb Jorge Mateos, Marc Ferri i Joan Olmos sobre el patrimoni de la comarca, des de perspectives diferents, i la necessitat de posar-ho en valor.
Moderat pel nostre company Ángel Bereje, l’acte va començar amb la intervenció de Jorge Mateos, veí del Port de Sagunt i activista d’AE-Agró, que actualment treballa al Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV). Ell, en substitució de Paloma Sánchez que per qüestions de salut no va poder vindre, se’n va encarregar de tractar els aspectes més ambientals, del recursos naturals de la comarca i la riquesa de la diversitat d’ecosistemes fent especial èmfasi en els serveis ecosistèmics.
Com va explicar, són aquells beneficis materials i immaterials -d’abastiment, regulació, suport o culturals- que ens proporciona la natura i fan possible la nostra existència. A pesar de la seua importància, actualment manquen d’una correcta valoració. Amb la qual cosa, la seua pèrdua o pertorbació d’estos serveis a causa de la contaminació i altres pressions antròpiques exercides sobre el medi, no està contemplada en els costos a pagar per les activitats desenvolupades o a desenvolupar.
Al Camp de Morvedre, com va ensenyar Jorge Mateos en un mapa, hi conflueixen diversos ecosistemes -els parcs naturals de la Serra Calderona i la Serra d’Espadà, la plana litoral i les nostres marjals- que sens dubte ens proveeixen d’una gran quantitat de serveis: regulació de la qualitat de l’aire, aigua, aliments, control de l’erosió, paisatge, valors educatius, coneixement científic, etc.
El següent ponent va ser, Marc Ferri, professor de secundària, veí de Sagunt i membre del col·lectiu Per l’Horta. Ell va centrar la seua ponència en el patrimoni cultural i històric de la comarca. Concretament, va diferenciar l’existència de 3 tipus de béns: els monuments, els associats al regadiu com l’horta i les séquies i les estructures quotidianes que han marcat el dia a dia de la gent i que no han rebut tant d’atenció, com els llavaners o les fonts.
A la seua ponència es pretenia destacar el lligam de la nostra actualitat al llegat històric i la riquesa que això suposa per una societat.
Després, el doctor i enginyer de camins i activista per la defensa del medi ambient, Joan Olmos, va aportar una visió global del territori. Va parlar del mite del creixement i de com este ha afavorit que el “territori s’haja vertebrat en base a megainfraestructures que responen a beneficis de grans multinacionals” i no d’acord amb el funcionament natural de l’entorn i el benestar de les persones. També de la falsedat de la transició energètica, ja que com va assenyalar, esta no és possible sense plantejar una reducció de consum.
Per concloure, es va obrir la paraula al públic, generant-se un debat molt bonic i interessant. Des d’Acció Ecologista-Agró, com a impulsor del projecte ‘Decidim el Camp de Morvedre’ sota el qual s’ha organitzat esta jornada, estem molt contentes i agraïdes amb la bona rebuda que ha tingut la iniciativa i la gran participació durant la xarrada. De la qual, volem destacar la presència d’un gran grup de joves estudiants de l’IES Vall de Segó.
Finalment, recordar que ací no s’acaba el projecte, al contrari, que només és el principi. De fet, volem convidar-vos a la segona sessió informativa El que ens ve. Serà el hui dijous, 9 de març quan, de la mà de les convidades Purificació Canals, Paco Àlvarez i Victoria Bellis, tractarem de valorar els impactes del projectes territorials que s’han proposat desenvolupar a la comarca: ampliació del Port, gigafactoria Volkswagen, AVE, camps fotovoltaics, ampliacions de pedreres…T’esperem a les 18.30 en la Via del Pórtico (Pl. Antigua Moreria, 9. Sagunt). Si vols informar-te de tot allò que passa a la teua comarca visita la nova pàgina web.