Més de 200 persones participen en esta campanya d’activitats estivals
Este estiu Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) han convocat una nova edició dels Capvespres a La Casa Penya amb un format diferent. En juliol i agost el centre mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, en lloc d’obrir els diumenges, ho ha fet els dijous. Concretament, amb motiu dels Capvespres, s’han organitzat huit activitats: quatre visites guiades, dos contacontes, un taller sobre rates penades i una jornada astronòmica. En total, més de 200 de persones han participat en esta campanya per a gaudir de la natura i la posta de Sol en la Marjal d’Almardà.
Connectar amb la natura a través de diferents activitats, sota la màgia de la llum càlida que el Sol dibuixa en el cel durant les últimes hores del dia. Este era l’objectiu dels huit Capvespres a La Casa Penya programats este estiu per la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre, amb el suport de l’Ajuntament de Sagunt, al centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara.
El primer Capvespre tingué lloc el dijous 6 de juliol, quan vam fer una visita guiada a La Casa Penya per a descobrir els tresors naturals de la Marjal d’Almardà-Almenara amb la seua espectacular posta del Sol. Esta activitat la vam repetir els dijous 20 de juliol, 3 d’agost i 10 d’agost. I, en conjunt, estes quatre visites guiades van comptar amb la participació de més de 80 persones.
Els altres quatre Capvespres, que van sumar més de 120 participants, van ser dos contacontes infantils amb la sempre divertida i entretinguda Ninya Cristal, un taller sobre rates penades i una jornada d’observació astronòmica. El primer contacontes, celebrat el 27 de juliol, va ser El gall de canyar Porfiri, una cita amb la qual vam descobrir la gran biodiversitat de les nostres marjals. Després, el 24 d’agost, amb el segon contacontes Les superheroïnes de l’arròs vam aprendre com les rates penades ens ajuden a controlar plagues agrícoles i de mosquits.
Precisament, el 13 de juliol ens va visitar Toni Rubio (La Granja de Bitxos) per a explicar-nos també els beneficis ambientals que ens reporten les rates penades, així com per a ensenyar-nos a construir refugis per a estos xicotets mamífers voladors. El 17 d’agost va ser l’astrònom Amadeo Aznar (Astronomia Para Todos) qui va visitar La Casa Penya. Amb ell vam tindre l’oportunitat d’observar els anells de Saturn i diferents constel·lacions.
A més a més, el dilluns 31 de juliol, fora de la programació dels Capvespres, també es va celebrar una altra jornada astronòmica a La Casa Penya. Concretament, una festa de benvinguda amb Sapiencia per a xiquets sahrauís, englobada en el projecte Amanar. Esta jornada va incloure una visita guiada, jocs i activitats infantils i, per descomptat, una observació astronòmica.
Des d’AE-Agró estem molt contentes amb la bona acollida que ha tingut el nou format dels Capvespres a La Casa Penya. De fet, valorem com un encert i una necessitat adaptar l’horari de les activitats estivals a les condicions climàtiques, resultant en este sentit les convocatòries organitzades a boqueta nit una molt bona alternativa per a defugir de les elevades temperatures de l’estiu. Finalment, volem recordar que, des del passat diumenge 3 de setembre, La Casa Penya obre de nou els diumenges, d’11 a 13 hores, per a celebrar visites guiades. Vine, viu i descobreix els tresors naturals de la Marjal d’Almardà!!!