Jornada organitzada des del Tancat de la Pipa
La pandèmia del coronavirus i, especialment el confinament per la COVID-19 de la passada primavera, ens ha fet ser conscients de la nostra necessitat de contacte amb la natura. I també de la nostra necessitat de realitzar activitats a l’aire lliure que ens permeten desenvolupar-nos i gaudir d’una bona salut. Però, moltes vegades desconeixem quin impacte tenen estes activitats en el medi ambient i de quina manera poden promoure la conservació dels espais naturals. Per això, el passat 27 de novembre, el Tancat de la Pipa va celebrar unes Jornades d’Experiències Inspiradores en Turisme de Natura.
Esta cita va ser organitzada per Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife, les dues entitats que custodiem l’àrea de reserva del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera). A més a més, este esdeveniment van comptar amb el suport de l’Ajuntament de València i la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), administració propietària del Tancat de la Pipa.
La jornada va ser presentada per Amèlia Quintana (Cap del Servei Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València) i va comptar amb dos exemples inspiradors de turisme de natura sostenible, un del Delta de l’Ebre i altre de la pesca a Múrcia.
Concretament, Josep Bartomeu Fornós i Josep Bartomeu Navarro van exposar la iniciativa Deltapolet, amb la qual fomenten el turisme experiencial en el Delta de l’Ebre. I Manuel Trives Escudero i Juan Tárrega Enarejos ens van parlar de la seua iniciativa de turisme mariner i pesquer a Múrcia.
A més a més d’estes dues iniciatives força inspiradores, com a cloenda de la jornada es va realitzar una taula redona amb experts del sector: Pau Alonso Monasterio (Departament d’Economia i Ciències Socials de la Universitat Politècnica de València), Paco Tortosa (Doctor en Geografia i Història i pioner del cicloturisme a Espanya) i Paloma Mateache (Directora-conservadora del Parc Natural de l’Albufera).
La jornada, per l’actual context sanitari, es va desenvolupar en format digital en la plataforma Zoom. Si no vas poder participar i vols inspirar-te en experiències de turisme de natura, et recomanem que no et perdes el vídeo de la jornada.
Eliminació de curatall en les dunes del Perellonet
A més a més de les Jornades d’Experiències Inspiradores en Turisme de Natura, el passat mes de desembre des del Tancat de la Pipa també vam organitzar un voluntariat mediambiental en les dunes del Perellonet. L’objectiu? Doncs, eliminar una espècie de flora exòtica invasora. Concretament, el curatall (Carpobrotus edulis), la planta sud-africana que entapissa els sòls arenosos de les nostres platges amb molta velocitat.
Este voluntariat es va celebrar el passat dissabte 12 de desembre i va comptar amb la participació de 25 voluntàries i voluntaris que, en poc més de dues hores, van retirar 2.000 quilograms de biomassa de curatall. Ara, gràcies a l’esforç de totes i tots els voluntaris, la flora dunar autòctona ho tindrà molt més fàcil per a recuperar i colonitzar les dunes del Perellonet.
Gràcies a esta actuació, que comptava amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i la CHX, es reforçarà l’estabilitat de les dunes i de la platja. A més a més, també s’enriquirà l’hàbitat de la platja, en el qual viuen moltes espècies animals, com és el cas del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus).