Pam a pam, fent comunitat per defensar la natura!
El passat dissabte 24 de setembre, més de 50 sòcies, activistes i voluntàries d’Acció Ecologista-Agró es reuniren en La Casa Penya, el centre d’educació mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, per gaudir d’un dia molt especial. En un ambient familiar i amistós, duguérem a terme una sèrie d’activitats que ens permeteren connectar conjuntament amb la terra de què venim, així com conéixer i reflexionar sobre els programes educacionals i les reivindicacions que des de la nostra associació realitzem per, pam a pam, conservar i protegir el patrimoni natural.
L’objectiu de la trobada de germanor que vam organitzar fa un parell de setmanes no és altre que millorar com a col·lectiu que es dedica a l’estudi, defensa i conservació de la natura. Per assolir-ho creiem imprescindible que les nostres sòcies, simpatitzants i activistes puguen intercanviar les seues experiències i també perspectives sobre el funcionament i el futur d’Acció Ecologista-Agró.
I això és el que vam fer les més de 50 persones que ens congregarem el passat dissabte 24 de setembre en un entorn únic i inspirador com és La Casa Penya. Ja de bon matí arribàrem al centre d’educació mediambiental de la Marjal d’Almenara amb les emocions a flor de pell. Després d’estos dos anys de pandèmia per la COVID-19 totes teníem moltíssimes ganes de gaudir en la natura d’antigues amistats i d’altres noves que, sens dubte, sorgiren eixe dia.
Primer de tot, Marcos Pla, president actual d’Acció Ecologista-Agró, ens va rebre amb una càlida benvinguda. Les boniques i sentides paraules que ens va dedicar a totes les persones que hi formem part de l’associació, sobre l’estima que ens tenim, la comunitat que fem i la importància de cuidar-nos, van donar inici a la gran trobada de germanor de l’any 2022.
Tot seguit, començàrem amb la primera de les activitats programades. De la mà de Juan Ruiz, company de la Comissió d’Educació d’AE-Agró al Camp de Morvedre, férem una ruta ornitològica per descobrir els tresors que amaga la Marjal d’Almenara. Passejàrem per la Finca de Penya, reserva de fauna silvestre que custodiem, on quedàrem aclaparats pel vol, els cants i els colors de rovellats, fotges, agrons i camallongues, entre moltes altres aus.
En acabar el recorregut tornàrem a La Casa Penya per agafar forces i esmorzar, de manera que a migdia ja estàvem endinsats en les presentacions que feren algunes companyes i companys que s’està duent a terme des de les diferents comissions i projectes educatius. Matthieu Lassalle en la seua intervenció va parlar de les tasques desenvolupades al Tancat de la Pipa, àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i que custodiem AE-Agró i SEO/BirdLife amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i la mateixa CHX.
Juan Ruiz, per la seua part, va presentar el programa d’educació ambiental que desenvolupem a la capital del Camp de Morvedre, el qual inclou, a més a més de les activitats especials i les visites guiades al centre, el Dia Escolar de l’Arbre amb col·legis, el programa Participa! amb instituts i els voluntariats de la Colla Verda. Va ser l’Enric Amer qui s’encarregà d’exposar el treball de manteniment i conservació desplegat a la Marjal i els Estanys d’Almenara per part del voluntariat sènior que, enguany, com a novetat, els dilluns obre la seua activitat al públic.
A tots estos testimonis li seguiren els de Santiago Gasset, per explicar les qüestions jurídiques i legals en les quals la Comissió de Dret ambiental treballa; els de Lucía Moreno i Eva Tudela, companyes que, d’igual manera, ens informaren de l’activitat de la Comissió de Territori; els de Lucía Moreno per fer visible tot l’esforç que, com a col·lectiu integrat en la Comissió Ciutat-Port, estem dedicant a la campanya contra l’ampliació del Port de València; i els de Marysol Martinez que ens va contar tot el que les companyes de València en Bici-AE Agró estan fent.
Finalment, abans de fer-nos una bona paelleta en família, donarem pas a una pluja d’idees per fer introspecció com a organització, parlar de les coses a millorar i veure en conjunt quin és el camí que volem triar per al futur d’Acció Ecologista-Agró. Cal dir que ja han passat un parell de setmanes d’ençà que vam fer la trobada, però encara ens dura l’emoció i l’alegria del moment. Volem agrair-vos a totes les persones que vau assistir el caliu que ens traslladareu amb les vostres paraules i que continuem cuidant-nos i vetllant juntes per la natura.