Grups ecologistes mostren in situ a un grup d’eurodiputats el greu estat en què es troba l’aiguamoll
Convocada per Vicent Marzà, eurodiputat de Compromís en la coalició Verdes/ALE, un grup de sis eurodiputats dels Verds/ALE es va desplaçar el passat 8 de gener fins a una de les zones més afectades pel desbordament del barranc del Poio, al Parc Natural de l’Albufera, per a conéixer de primera mà els impactes de les inundacions causades per la DANA i les seues conseqüències persistents.
Entre els assistents es trobaven Bas Eickhout, president dels Verds Europeus; Virginijus Sinkevičius, ex comissari de Medi Ambient de la UE; Diana Riba, presidenta de l’Aliança Lliure Europea en el Parlament Europeu; Roccu Garoby, secretari general de l’Aliança Lliure Europea; i Ana Miranda, eurodiputada del BNG. També les organitzacions Acció Ecologista-Agró, Xúquer Viu i la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, que van oferir un recorregut explicatiu i van presentar propostes per a abordar esta crisi.

Durant la visita, les ecologistes van posar l’accent principalment en la problemàtica dels residus que afecta greument l’Albufera. Com van apuntar, en la part més al nord, on desemboca el barranc del Poio, s’han acumulat una gran quantitat de residus procedents d’habitatges i zones industrials, sent especialment alarmant la gran concentració de plàstics, medicaments i residus perillosos. Tots ells, juntament amb les aigües abocades sense tractar per la EDAR d’Algemesí-Albalat, que ha patit danys en el seu funcionament, al riu Xúquer i a l’Albufera, i les d’altres depuradores que han estat sense funcionar abocant les aigües residuals de poblacions com Torrent, Paiporta i Picanya, suposen una amenaça per al conjunt de l’aiguamoll.
En la retirada de les restes contaminants sòlides estan treballant les brigades i també associacions, com Acció Ecologista-Agró, que des del dia 23 de novembre estan convocant voluntariats de neteja, davant la inacció del govern valencià. Una àrdua tasca que, sens dubte, malgrat ser urgent i essencial per a evitar una major deterioració del Parc Natural, resulta ara com ara insuficient a causa de la falta de coordinació administrativa.

Per a tractar d’aconseguir que el procés de restauració mediambiental d’esta zona humida d’importància internacional siga eficient i eficaç, les organitzacions ecologistes presents durant la visita del passat 8 de gener van manifestar davant els eurodiputats algunes propostes a implementar. Quant a la gestió de residus i abocaments, van posar el focus en la necessitat de retirar llots, millorar la capacitat dels punts de transferència i de garantir el seguiment dels residus perillosos; així com de reparar i assegurar el funcionament adequat de les estacions depuradores.
Com que l’Albufera ja partia d’una situació delicada, producte del col·lapse que va patir en els anys 70 i del qual s’estava recuperant, a estes mesures és necessari sumar unes altres que garantisquen aportacions d’aigua de qualitat i menors pressiones sobre la biodiversitat. En este sentit, van plantejar, d’una banda, la conveniència de prioritzar el subministrament hídric per a recuperar ecosistemes agrícoles i protegits; i, per un altre, l’eliminació d’espècies exòtiques invasores i la reintroducció de la vegetació autòctona.

Així mateix, donada la intervenció de diferents i diversos actors en estes actuacions, consideren les ecologistes que per a la seua execució i control és imprescindible crear una comissió de recuperació que incloga a tots els grups implicats en l’Albufera. A més de desenvolupar campanyes informatives sobre seguretat, gestió de residus i sostenibilitat.
Des d’AE-Agró, que continua atenent mitjans de comunicació, científics, responsables polítics, i organitzant jornades de neteja, insten les administracions, “a utilitzar els fons de recuperació amb transparència i eficiència, prioritzant la resiliència enfront del canvi climàtic i garantint la recuperació efectiva del territori i de les comunitats que l’habiten”, així ho van expressar els seus representants.