Hi ha papers reciclats gens ecològics i no reciclats prou ecològics
A ben segur que si voleu ser respectuosos amb la Terra comprareu paper reciclat. Així que en esta entrada de “Viure en Verd” volem donar-vos unes informacions per a adquirir paper segons criteris mediambientals. La primera precisió és que heu de distingir entre paper reciclat i no reciclat i ecològic i no ecològic: hi ha papers reciclats que no són gens ecològics i papers no reciclats prou ecològics. Així que cal que tingueu en compte estos dos conceptes i altres factors que detallem a continuació.
Existeixen papers ecològics que no gasten pasta de paper reciclada, però que utilitzen processos i matèria primera respectuosa amb el medi ambient. A més a més la contaminació que generen els seus residus és menor i la seua pasta s’aconsegueix de plantacions i arbres que segueixen estàndards ecològics.
El paper reciclat empra pasta obtinguda de la recollida selectiva. Això suposa un estalvi d’aigua i energia en relació a la pasta verge i, a més a més, menys utilització d’arbres. Estos factors suposen un avantatge mediambiental per a este tipus de paper, però cal tindre en compte altres factors per a saber si són o no ecològics:
Per a aconseguir un paper amb qualitat de vegades és necessari barrejar-lo amb polpa verge. Així que cal saber el % de paper reciclat utilitzat al final del procés.
També s’ha de conéixer la resta de processos químics realitzats per a aconseguir emblanquir el paper, processos on es pot produir una important contaminació amb la utilització del clor.
Factors a tindre en compte a l’hora de comprar paper
LA PASTA DEL PAPER
Ja hem vist que el paper reciclat disminuís residus, consum d’energia i matèria primera. I això val. Però, hem de comptar també amb el % de paper reciclat. Alguns tenen el 100% i altres només el 70 % o menys. També cal diferenciar entre paper reciclat preconsum i postconsum. Ambdues opcions són bones, però tenen diferències en quant a la qualitat del paper que ens poden ajudar a triar.
El paper reciclat preconsum és aquell que no ha eixit al mercat. Són restes del procés de fabricació o amb tares que no es poden vendre. Per esta raó no portaran tinta i serà més senzill de reutilitzar. Pel contrari és menys abundant. D’altra banda està el paper postconsum, que és aquell que ha tingut ja una utilització al mercat.
Altra alternativa és el paper de pasta verge. El paper reciclat no pot abastir-ne tot el mercat, motiu que obliga a comercialitzar el paper de pasta verge. Al mercat podeu trobar-ne varies opcions, i algunes més ecològiques que altres.
L’impacte del paper de pasta verge serà menor si en la producció dels arbres s’han seguit normes i processos respectuosos amb el medi ambient. Este és el cas dels productes amb el certificat FSC (Forest Stewarship Council) garantixen el compliment de 10 principis. Per exemple, repoblació i restauració posterior, compliment de les lleis aplicables, respecte als drets de pobles indígenes, dels treballadors, reducció de l’impacte al bosc i a la societat que viu als voltants, manteniment dels alts valors de conservació dels boscos…
Un altre certificat també emprat a Espanya, però menys estés, és el PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Estos dos certificats són bons per al paper, però també per als mobles, materials de construcció de fusta, productes de consum, palets…
EL PROCÉS D’EMBLANQUIMENT
Ni el paper reciclat ni el de pasta verge són blancs des de l’inici. Per emblanquir-los cal fer un procés químic que de vegades pot ser molt contaminant. Hi ha un sistema per a mesurar la blancor d’un paper que està estandarditzat i quant més alt, més blanc.
El procés d’emblanquiment es pot fer amb clor elemental, que contamina prou al formar dioxines que són molt tòxiques per a l’esser humà i els animals, si hi ha sobreexposició o bioacumulació. Una alternativa més ecològica és preemblanquir amb oxigen i posteriorment emblanquir amb diòxid de clor, amb un resultat menys contaminant. Este procés es denomina ECF (Elementary Chlorine Free).
Menys contaminant és la utilització de peròxid d’hidrogen en el procés d’emblanquiment, eliminant l’ús de clor. Este procés es denomina TCF (Totally Chlorine Free).
LA QUALITAT DEL PAPER
Hi ha una àmplia gamma de papers reciclats i no reciclats que poden adaptar-se a totes les necessitats. Per exemple, en quant a la duració: Hi ha papers reciclats amb una duració molt llarga. Mireu les especificacions tècniques. També hi ha papers reciclats amb bona blancor, pes, acabat i opacitat.
ELS CERTIFICATS ECOLÒGICS I LA INFORMACIÓ
Per a conéixer quant d’ecològic és un paper existeixen certificats internacionals o informació sobre el seu origen i procés. Vos resumim les més habituals per a facilitar-vos l’elecció del paper més respectuós amb el nostre medi ambient: