Ecologistes, agricultors i caçadors, units per la turbina de la Gola de Quartell
El passat dissabte, 2 de febrer, la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró va celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides a La Casa Penya en una jornada que podem considerar com a històrica. Ecologistes, agricultors, veïns, ramaders, empresaris i caçadors ens vam unir de nou per a reivindicar la tan necessària turbina de la Gola de Quartell, sense la qual resulta impossible gestionar correctament els nivells hídrics de la Marjal d’Almardà-Almenara. La convocatòria també va comptar amb la participació i suport dels ajuntaments de Sagunt i Quartell. Només va faltar la Conselleria de Medi Ambient.
La celebració del Dia Mundial de les Zones Humides 2019 a La Casa Penya pot considerar-se com una fita històrica per al conjunt de la Marjal d’Almardà-Almenara. Gràcies al treball de custòdia del territori d’Acció Ecologista-Agró, el passat dissabte, 2 de febrer, vam aconseguir unir a sectors tradicionalment contraposats, però que ara compartir un objectiu comú: la correcta gestió dels nivells hídrics en este aiguamoll que, des de l’any passat, forma part de la Llista Ramsar de zones humides d’importància internacional.

La convocatòria va reunir en el centre d’educació i voluntariat mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara a més d’un centenar de persones. Ecologistes, agricultors, veïns, ramaders, empresaris i caçadors, a més a més de representants dels ajuntaments de Sagunt i Quartell (Camp de Morvedre, València), vam protagonitzar a La Casa Penya] una assemblea en la qual totes i tots vam tindre veu i vam escoltar a la resta.
El tema del debat va ser la turbina de la Gola de Quartell, sense la qual resulta impossible gestionar els nivells hídrics de la marjal, fet que genera greus perjudicis a tots els sectors afectats. Després d’anys de reclamacions, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural es va comprometre a instal·lar-la esta legislatura. Però, les obres no comencen i ja acumulen mesos de retard. Per això, suposem que cap responsable de la Conselleria, a la qual també s’havia convidat a la cita, va aparéixer per La Casa Penya per a donar explicacions.

Després de l’assemblea d’afectats, des d’AE-Agró vam demanar la col·laboració de totes i tots per a realitzar una acció reivindicativa. I, com tantes altres vegades, aixada en mà, ens vam dirigir a la Gola de Quartell en un improvisat passacarrer, que va comptar amb la música del grup de dolçaina i tabal La Llavor d’Almenara.
Quan vam arribar a la Gola, que de nou estava taponada, impedint així la connexió entre la mar i la marjal, tot el món es va posar a treballar per a fer la tasca que hauria de complir la turbina: mantindre oberta la Gola per a poder gestionar correctament els nivells hídrics de la marjal. I així, donant exemple de com resoldre els problemes, amb la força que dóna la unió de totes i tots, l’aigua va tornar a arribar a la mar.
La protesta del passat dissabte és la segona que ecologistes, agricultors, veïns, ramaders, empresaris i caçadors protagonitzem enguany per a reclamar la turbina de la Gola de Quartell. El passat 6 de gener ja ens vam concentrar més d’un centenar d’afectats per a exigir esta infraestructura. I, tal com vam acordar en l’assemblea, tornarem a manifestar-nos abans de Falles si la Conselleria no inicia les obres de la turbina.
