25.000 arbres i 68 construccions en perill per este projecte
Davant la falta d’informació pública de l’administració competent pel que respecta al projecte de la Presa de Montesa, des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera hem recopilat el major nombre possible de dades de la web de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i tota la informació que els nostres voluntaris han pogut esbrinar. Hem sigut molt cautes donant dades i hem restat efectes negatius d’este projecte en lloc d’exagerar-los. A continuació compartim l’informe que hem redactat des d’AE-Agró La Costera, document amb el qual volem conscienciar i mobilitzar a la ciutadania.
El dic de la Presa de Montesa sabem que tindrà uns 56 metres d’alçada i s’ubicarà prop del Barranc de la Fosch. Així ho hem pogut veure en la documentació oficial que està penjada en la web de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). Estos 56 metres equivalen a un edifici de 18 plantes (tres metres per planta).
No hem trobat documentació oficial amb les hectàrees afectades per este projecte. Però, per la ubicació i l’alçada, suposem que la part més alta de la presa estaria en la cota 245. En eixa zona del Riu Canyoles, la cota és de 200 metres. En principi, podria arribar a 256 però, el sobreeixidor està un poc més baix, i si l’aigua arribara a la cota 250, inundaria l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) de Vallada.
Per això, des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera considerem que el més probable és que la cota seria de 245 metres. Hem fet un mapa en Google Earth, amb les dades de les cotes, utilitzant els visors del IGN (Institut Geogràfic Nacional) i de l’ICV (Institut Cartogràfic Valencià). Pots consultar el nostre mapa punxant en este enllaç.
Esta mateixa aplicació ens dóna les possibles hectàrees afectades, que serien 146. Concretament, 113 hectàrees al nord del Canyoles i 33 al sud d’este riu, en el vessant de la Serra Grossa. Quants arbres hi haurien en l’extensió de terreny afectada? Segons els nostres càlculs, 25.000 arbres. I això que el càlcul l’hem fet amb 125 hectàrees, ja que hem restat 21 per ocupació de camins i terrenys erms. En este enllaç pots consultar com hem realitzat el nostre càlcul.
Efectes en l’ocupació local i en construccions
Per a calcular quants llocs de treball es perden, hem acudit als càlculs oficials de l’UTA (Unitat de Treball Agrícola) de la Generalitat Valenciana. Segons estos, per a donar treball a una persona és necessari en cítrics entre 3 i 5 hectàrees. En este cas, hem dividit 146 hectàrees entre 5 i el resultat és la pèrdua de 29 llocs de treball. Ho deixem entre 20 i 30, per donar dades segures que no puguen ser discutides. No contem llocs de treball indirectes, pel que l’impacte serà superior.
Hem comptat amb Google Earth també les construccions afectades per la Presa de Montesa, siguen segones residències, construccions agrícoles o cases de labor. En total serien 68 construccions, de les quals 21 són cases de labor, 43 construccions agrícoles (8 d’elles amb basses d’aigua) i 4 habitatges, siguen primeres o segones residències.
Hi ha mala intenció per part de les administracions amb el projecte de la Presa de Montesa? Esta és una pregunta que ens realitzem perquè hi ha ocultació de dades per a evitar que les administracions locals afectades i els ciutadans es puguen defendre.
AE-Agró La Costera va demanar tindre accés a l’expedient d’este projecte fa més de dos mesos. La informació ha de donar-se en menys d’un mes. A dies de hui, malgrat estar en un moment clau de l’expedient, no ens han donat la informació, motiu pel qual ja hem fet passos per a acudir als tribunals.
L’expedient es va enviar a l’Ajuntament de Montesa, el menys afectat. No obstant, no es va enviar a l’Ajuntament de Vallada. Vam ser les associacions ecologistes les que vam donar avís a este consistori. És a dir, les administracions impulsores d’este projecte van ocultar esta actuació al principal perjudicat. Esta acció, a més a més de ser reprovable èticament, és motiu de nul·litat de l’expedient.
Tots sabem la mala situació econòmica que patix l’Ajuntament de Vallada, que és el municipi més endeutat d’Espanya. AE-Agró valora com una falta total de sensibilitat l’actuació d’alguns polítics i algunes administracions, que no tenen escrúpols en resoldre el seu problema, encara que siga a costa d’afonar l’economia d’un municipi i dels seus habitants.