Localitzem once tortugues d’estany europees i una d’aigua ibèrica en esta àrea de reserva del PN de l’Albufera
Del 15 al 21 de maig, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha protagonitzat un nou seguiment de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa, on precisament va nàixer esta iniciativa de ciència ciutadana l’any 2010. En esta edició, les 45 voluntàries que han participat han aconseguit localitzar onze tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i una tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). A més a més, paga la pena destacar que no s’ha trobat cap tortuga exòtica en esta zona humida.
Un any més, i ja van catorze, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró, que compta amb el suport de la Generalitat des dels seus inicis i des de 2021 amb el de Caixa Popular, ha tornat al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) per a censar la seua població de tortugues autòctones.

Concretament, el voluntariat mediambiental arrancà el dimecres 15 de maig amb la col·locació de 19 mornells (les trampes artesanals amb les quals es realitza el seguiment de les tortugues) en els filtres verds, llacunes i canals de la Pipa, una àrea de reserva propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) però custodiada per AE-Agró i SEO/BirdLife.
Després, el 17, el 19 i el 21 de maig es van realitzar les jornades de revisió i cens. En total gràcies a la participació de 45 voluntàries, esta temporada el Projecte Emys ha aconseguit localitzar onze tortugues d’estany europees (Emys orbicularis), de les quals 3 són noves captures, i una tortuga d’aigua ibèrica o de rierol, Francesca, censada fa dotze anys (Mauremys leprosa) al Tancat de la Pipa. Destacar la recaptura de les E. orbicularis Macaria i Amarilleta, identificades en esta àrea de reserva el 2011 i 2013. Unes dades que constaten la bona evolució d’estos rèptils en l’aiguamoll.
Cal assenyalar que, afortunadament, no s’ha trobat cap exemplar de tortuga de florida (Trachemys scripta) al Tancat. No obstant això, resulta preocupant, com venim advertint en edicions anteriors, la presència d’altres espècies invasores com és el cas del carranc roig americà (Procambarus clarkii), havent retirat del medi un total de 2373 exemplars. Als quals se suma la retirada de perca sols (164), carpins (9), carpes (7) i carrancs blaus (3).

Des d’Acció Ecologista-Agró valorem positivament els resultats obtinguts i agraeixen a totes les persones implicades la seua dedicació per contribuir a la conservació de les tortugues autòctones. A més informem que el Projecte Emys, que actualment està actiu a la Marjal d’Almenara, a l’Ullal de Senillera i al riu Palància al seu pas per Begís, viatjarà prompte al Riu Canyoles al seu pas per Xàtiva, a l’embassament de Cofrents, al Barranc de Pelós a Xiva, a l’Ullal de la Muntanyeta dels Sants en Sueca i a les llacunes de Montserrat.
Per a participar com a voluntària del Projecte Emys, només cal un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. Les nostres tortugues autòctones ens necessiten!!!