Projecte per a restablir l’equilibri natural en cultius de secà
Jesús Pobre és una pedania de Dénia (La Marina Alta, Alacant) que en 2019 va iniciar un projecte de reforç de fauna autòctona en els seus terrenys agrícoles. L’objectiu d’esta iniciativa, que compta amb el suport de Magic&Nature i la col·laboració del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina, és fomentar la biodiversitat com a mètode per a combatre plagues en camps de cultius de secà. Amb este repte, el de restablir l’equilibri natural en terrenys agrícoles, s’han reintroduït ja en Jesús Pobre cinc òlibes (Tyto alba) amb la tècnica del hacking, coneguda també com de cria silvestre.
Les dues primeres òlibes, anomenades també òbiles a La Marina, es van reintroduir amb la tècnica del hacking en 2019. I este 2020 el projecte de reforç de fauna autòctona en terrenys agrícoles de Jesús Poble ha continuat amb la reintroducció de tres exemplars més de Tyto alba amb el mateix mètodes, el de la cria silvestre.
La selecció de l’òliba com a primera espècie a reintroduir amb este projecte no ha sigut casual. Esta au nocturna és una magnífica aliada per a controlar i previndre plagues de rosegadors, tant en cultius com en entorns urbans. De fet, fins fa pocs anys encara criava una parella d’òlibes en el campanar de Jesús Pobre.
A més a més del hacking d’òlibes, este projecte de reforç de fauna autòctona en terrenys agrícoles també inclou la construcció i instal·lació de caixes niu en camps de cultiu de secà. Concretament, per a espècies com el mussol (Athene noctua), el xot o corneta (Otus scops), el xoriguer o xoliguer (Falco tinnunculus) i la rossarda (Cercotrichas galactotes), una au insectívora típica de cultius com el moscatell o l’olivera però que cada vegada resulta més complicat trobar a La Marina.
De fet, totes estes espècies d’aus han vist reduïda o fins i tot desapareguda la seua població en Jesús Pobre. Per això, este projecte perseguix restaurar l’equilibri natural de l’ecosistema dels camps agrícoles de secà amb espècies autòctones que ens ajuden a controlar les plagues, fet que implicarà també un segell diferenciador i de qualitat ambiental per als agricultors i cellers d’esta pedania de Dénia.
Per a desenvolupar esta segona fase del projecte, que també inclou la construcció i instal·lació de refugis per a rates penades, la Regidoria de Medi Ambient de Jesús Pobre, Magic&Nature i el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina ja ens hem reunit amb els agricultors d’esta pedania de Dénia per a subscriure un acord de col·laboració.
La tercera fase del projecte consistirà en el seguiment i monitoratge de les actuacions realitzades per a reforçar la fauna autòctona com a mètode de control de plagues agrícoles en cultius de secà. Finalment, este projecte també contempla una quarta fase per a la sensibilització ambiental de la ciutadania, mitjançant tallers, rutes i activitats d’educació ambiental i el turisme responsable per a tota la família.