Pensem global, actuem local: No a l’ampliació del port de València
Els sindicats estudiantils Bloc de l’Estudiantat Agermanat i Saó UV i el col·lectiu Joventut Pel Clima València (Fridays for Future) fan una crida generalitzada a la vaga estudiantil el pròxim 22 d’octubre. Dins de la campanya internacional de vagues climàtiques de Fridays for Future, esta convocatòria a València es centra en la defensa del territori contra agressions climàtiques com la projectada ampliació nord del Port de València.
Dins de la campanya contra l’ampliació del Port de València encetada per multitud de col·lectius de la ciutat i del País Valencià, el sindicat d’estudiants BEA i el col·lectiu Joventut Pel Clima, fan una crida a la vaga estudiantil el pròxim 22 d’octubre, coincidint amb les convocatòries internacionals d’este darrer col·lectiu. Eixe mateix dia, a les 18:30 h a la plaça Saragossa (València) la Comissió Ciutat-Port i Joventut Pel Clima han convocat una manifestació unitària per exigir la immediata paralització de l’ampliació del Port.
La novetat respecte a altres, és que la mobilització del 22-O es convoca conjuntament amb col·lectius de joves i d’altre tipus, concernits pel clima en l’àmbit global. Tots ells entenen que l’ampliació del port és una manifestació més de les polítiques contràries a la mitigació del canvi climàtic i saben que en les seues mans està també lluitar pel planeta que volem en un futur.
Les científiques fa molt que ens avisen que estem arribant a punts dels quals no podrem fer marxa enrere. Però, el que no ens esperàvem és que, tal com s’expressa a l’últim informe de l’IPCC, el canvi climàtic fora més ràpid i intens del que s’havia previst anteriorment. Això deixa una cosa clara: No tenim temps a perdre. S’han de dur a terme polítiques valentes i decidides per encetar una veritable descarbonització de l’economia i de les nostres vides. Hem de repensar el nostre sistema i models de consum: la pandèmia i posterior crisi de mercaderies ens ho ha deixat ben clar. La globalització i l’hiperconsumisme es mantenen en peu fent equilibris molt precaris que en qualsevol moment trontollaran.
Estos canvis inajornables han de complir rigorosament amb dos principis elementals: la justícia social i la defensa dels drets humans. Hem de ser conscients del nostre deute amb els territoris del Sud Global. Durant dècades han sigut víctimes del colonialisme extractivista per facilitar un creixement desfermat a les grans potències mundials.
Seguint el lema d’esta convocatòria hem parlat de sistemes i canvis globals, però la realitat és que ací mateix, a la nostra ciutat, podem trobar exemples perfectes de la ceguera i avarícia dels nostres governants i de les elits financeres que ignoren el col·lapse climàtic i continuen amb la construcció de grans infraestructures que posen de nou en perill el nostre territori: l’ampliació de la CV-60 a la Safor, l’ampliació del Bypass de l’A7 a València i com no, l’ampliació nord del Port de València.
L’ampliació del port no se sosté en cap dimensió: econòmicament serà ruïnosa, ens hipotecarem per servir MSC i no podrem invertir en altres coses, atès que la majoria de contenidors són de pas i no es vinculen a l’activitat econòmica del territori. Serem el magatzem de caixetes del món. Ambientalment serà l’estocada final de l’Albufera, dels seus arrossars i platges, de l’aire que respirem, l’anell metropolità de pobles i horta es veurà més fraccionat i asfaltat. Laboralment, un cop finalitzades les obres, i gràcies al nivell de robotització i automatització, molts llocs de treball seran destruïts.
És el moment de fer front a esta crisi. És el moment d’actuar i tornar als carrers.