Col·laborem amb la UV en este projecte per conscienciar a les noves generacions sobre la necessitat de conservar i protegir el patrimoni natural
Per al curs nou curs escolar 2022-2023, la Universitat de València, en col·laboració amb Acció Ecologista-Agró i el CEFIRE de Sagunt, ha posat en marxa un projecte pilot titolat Joves pel riu Palància: la geografia vora riu. Conscienciar als més joves sobre la necessitat de protegir el Palància és l’objectiu d’esta iniciativa que, dirigida per Ana Camarasa, catedràtica del departament de geografia de la UV, enguany comptarà amb la participació de sis centres d’educació secundària del Camp de Morvedre.
El Palància és un riu mediterrani que, en el seu tram final, roman sec la major part del temps. Esta condició ha afavorit que s’estenga entre la ciutadania una percepció desvirtuada de l’ecosistema, històricament utilitzat com abocador de fem i font inesgotable de recursos. Sense valor d’existència per se. No obstant això, les pluges torrencials posen de manifest que està viu, encara que per les contínues transformacions que ha anat patint, despullat de la seua capacitat per contenir i evacuar l’aigua.
Els desbordaments constitueixen un problema, ja molt preocupant, que amb l’emergència climàtica s’agreujarà en el temps i, per tant, hem d’abordar de la millor manera possible. En esta línia, Acció Ecologista-Agró reivindica des de fa molts anys un Palància per a les persones i en equilibri amb la natura. Esta filosofia és la base sota la qual hem elaborat una proposta de ciutat a Sagunt, en la qual apostem per la creació d’un gran bosc urbà de ribera que envolte el Palància i ens ajude a incrementar la resiliència territorial del Camp de Morvedre davant este tipus d’esdeveniments climàtics.
Per a assolir-ho, cal protegir el llit i el delta riu, junt amb esta riba renaturalitzada, que necessàriament inclou els espais d’alt valor ecològic, la Mallà i el Mamellot. Amb esta figura legal, el Palància es convertiria en un eix vertebrador ecosocial que, a més a més, ens serviria com element compensatori a la futura pèrdua d’espai natural i agrícola que enfrontem, com a conseqüència de la consolidació de Parc Sagunt II amb la instal·lació de la gigafactoria de bateries elèctriques de la Volkswagen.
Difondre esta informació i conscienciar a la ciutadania sobre la importància de defensar el nostre riu és el que fem des del col·lectiu comarcal d’AE-Agró Camp de Morvedre en cadascuna de les activitats que organitzem amb el Palància com a protagonista. Entre les últimes realitzades destaquen les jornades emmarcades dins del projecte de custòdia i reforestació Menuda ribera organitzades amb el Casal Jove de Port de Sagunt; i la xarrada debat Quin Palància volem que férem en col·laboració amb l’Associació Cultural Nautilus.
Totes estes iniciatives han tingut una bona i àmplia resposta social en els diferents rangs d’edat adulta, però escàs ressò en les joves. Fer una comunicació que també arribe i s’ajuste a este sector poblacional és el motor d’impuls de Joves pel riu Palància. Sota el lema Coneix, cuida i protegeix el teu riu este projecte, dirigit a alumnes d’educació secundària de Canet i Sagunt, pretén incloure a les noves generacions en els processos col·laboratius de participació ciutadana relacionats amb la valoració i protecció del territori fluvial del riu Palància en la seua desembocadura.
Com? Fusionant els canals didàctics tradicionals de les aules amb l’ús lliure de les xarxes socials més populars entre el jovent, que actualment configuren el seu principal canal d’informació i, per tant, sens dubte ens permetran assolir una major interacció i abast. Partint d’esta metodologia, en la prova pilot que plantegem, hem inclòs un cronograma per al curs 2022-2023 i exemples d’activitats per aconseguir dos reptes plantejats: conèixer i cuidar el riu.
Enguany, són sis els centres d’educació secundària els que participaran en el projecte Joves pel riu Palància que, després de la seua presentació oficial el dimarts 22 de setembre davant els 23 professors inscrits, ha arrancat amb la preparació de tots estos docents, mitjançant un curs oferit pel CEFIRE de Sagunt, titulat Coneixent la desembocadura del riu Palància. Formació mediambiental col·laborativa des de les aules.
A esta formació també han acudit companyes i companys d’Acció Ecologista-Agró, ja que com a col·laboradors, sota el paraigua de múltiples campanyes educatives per descobrir la biodiversitat, la geomorfologia o l’ocupació antròpica del riu, entre altres temàtiques, ens encarregarem d’aplicar l’aprenentatge teòric a la realitat del terreny amb excursions periòdiques al riu.
Atés dels fets, el nostre compromís per recuperar i cuidar el Palància és ferm. Per això estem molt motivades i contentes amb la posada en marxa d’este projecte, que creiem té molt de potencial per transmetre coneixements entre joves i adults i és una gran oportunitat per incentivar moviments de consciència ciutadana que, combinats amb altres iniciatives, permeten dur a terme en el futur una gestió integrada i participativa del nostre riu.