Hivern de natura al centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara
El passat diumenge 26 de març, La Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, va acollir el segon taller familiar de l’hivern. Concretament, un sobre aiguamolls i Canvi Climàtic per explicar la importància de les zones humides per a mitigar els efectes de l’escalfament global. A més a més d’esta cita, este hivern Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt hem convocat a La Casa Penya un altre taller familiar sobre Canvi Climàtic, un contacontes amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides i un col·loqui amb ornitòlogues per a celebrar el Dia de la Dona.
Amb el taller familiar Aiguamolls i Canvi Climàtic les més menudes i els més menuts de la casa van descobrir al costat dels seus pares i mares per a què serveixen les zones humides, uns ecosistemes molt generoses que ens ajuden a respirar millor, ens donen menjar, mitiguen el Canvi Climàtic, prevenen inundacions…
I com ho vam aprendre? Doncs, amb jocs i dinàmiques alternatives que afavoreixen la participació activa, el raonament i la creativitat de les xiquetes i els xiquets que, en família, van poder saber perquè són tan importants les nostres marjals. Així, a més a més, vam conéixer mitjançant el divertit bingo de la biodiversitat quines són les espècies de fauna més comunes que podem trobar al visitar un aiguamoll com el d’Almenara.El taller familiar Aiguamolls i Canvi Climàtic va concloure amb un passeig interpretatiu per la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que Acció Ecologista-Agró custodia a la Marjal d’Almardà-Almenara. Durant el recorregut vora 30 participants en esta activitat van tindre l’oportunitat d’identificar fòssils d’animals i plantes, a més a més de veure les aus de la reserva.
Este taller és el segon que La Casa Penya dedica este hivern a l’Emergència Climàtica des de l’àmbit familiar. De fet, el 22 de gener, va tindre lloc el primer taller Agrons pel Clima, que va estar més enfocat a la comprensió de l’origen i les conseqüències de les emissions de CO2, enfront de les quals les zones humides actuen com a embornals.
A més a més d’estos dos tallers familiars, amb el Canvi Climàtic com a protagonista, este hivern la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró també va celebrar amb La Ninya Cristal un contacontes infantil el diumenge 5 de febrer per a commemorar el Dia Mundial de les Zones Humides. I, el dissabte 4 de març, amb motiu del Dia de la Dona, el col·loqui sobre Ornitologia amb perspectiva de gènere.
Esta cita va comptar amb la participació de Yanina Maggiotto, presidenta de l’Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana; Anna Valentín, anelladora científica i tècnica de SEO/BirdLife; Pilar Gil, fotògrafa i membre de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO); i Belén Colomer, jove biòloga i anelladora científica en formació del Grup Au. Amb totes elles vam parlar i debatre sobre el paper de la dona en l’àrea científica de l’ornitologia.
A totes estes activitats de cap de setmana cal sumar les visites guiades dels diumenges, a més a més dels dilluns de voluntariat sèniors, els dimecres i els dijous escolars i les visites per a grups d’adults dels divendres.
Des d’AE-Agró volem mostrar la nostra satisfacció per la bona acollida i l’interés que han despertat totes les activitats de La Casa Penya este hivern entre veïns, centres educatius, turistes i amants de la natura. I vos convidem a totes i a tots a visitar, viure i descobrir La Casa Penya esta primavera, on continuarem amb la nostra tasca per a educar, conscienciar mediambientalment i divulgar els tresors naturals de la Marjal d’Almardà. T’esperem!!!