Més de 200 persones participen en esta campanya d’activitats que ha finalitzat amb un taller d’instruments amb canyes
Este estiu Acció Ecologista-Agró, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), ha convocat una nova edició dels Capvespres a La Casa Penya. D’igual manera que l’estiu passat, en juliol i agost el centre mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, en lloc d’obrir els diumenges, ho ha fet els dijous. Concretament, amb motiu dels Capvespres, s’han organitzat huit activitats: quatre visites guiades, dos contacontes, un taller sobre egagròpiles i un altre d’instruments amb canyes. En total, més de 200 persones han participat en esta campanya per a gaudir de la natura i la posta de sol en la Marjal d’Almardà.
Connectar amb la natura a través de diferents activitats, sota la màgia de la llum càlida que el Sol dibuixa en el cel durant les últimes hores del dia. Este era l’objectiu dels huit Capvespres a La Casa Penya programats este estiu per la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt, al centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara.

El primer Capvespre tingué lloc el dijous 4 de juliol, quan vam fer una visita guiada a La Casa Penya per a descobrir els tresors naturals de la Marjal d’Almardà amb la seua espectacular posta del Sol. Esta activitat la vam repetir els dijous 18 de juliol i 1 i 15 d’agost.
Els altres quatre Capvespres van ser dos contacontes infantils amb la sempre divertida i entretinguda NiñaCristal, un taller sobre egagròpiles i un altre d’instruments amb canyes. El primer contacontes, celebrat l’11 de juliol, va ser Rates penades, les superheroïnes de l’arròs, una cita amb la qual vam aprendre la importància d’estos mamífers en el control natural de plagues a la marjal. Després, el 8 d’agost, amb el segon contacontes Cornalina y la señora Lechuza, vam conéixer una de les aus nocturnes més misterioses i cada vegada menys freqüent.

Precisament, el 25 de juliol ens va visitar Jorge Bonet de Runakai per a continuar aprenent sobre esta i altres rapinyaires amb el taller d’egagròpiles. Què són i per què és important estudiar-les van ser alguns dels aspectes treballats eixe dia. Conceptes que van donar pas a la dissecció d’algunes mostres d’egagròpiles i, posterior, classificació del seu contingut.
Més endavant, el 22 d’agost, van ser les companyes de Llàgrimes de Ceba qui van visitar La Casa Penya per a ensenyar-nos quin ha sigut l’aprofitament que al llarg de la història humana hem fet de les canyes per a elaborar materials sonors i, per tant, experimentar amb la creació d’instruments el vincle estret existent entre els ritmes i la natura.
A més a més, el dimarts 23 de juliol, fora de la programació dels Capvespres, també es va celebrar una jornada astronòmica a La Casa Penya. Concretament, una festa de benvinguda amb Sapiencia per a xiquets sahrauís, englobada en el projecte Amanar. Esta jornada va incloure una visita guiada, jocs i activitats infantils i, per descomptat, una observació astronòmica.

Des d’AE-Agró estem molt contentes amb la bona acollida que un estiu més han tingut els Capvespres a La Casa Penya. De fet, valorem novament com un encert i una necessitat adaptar l’horari de les activitats estivals a les condicions climàtiques, resultant en este sentit les convocatòries organitzades a boqueta nit una molt bona alternativa per a defugir de les elevades temperatures de l’estiu. Finalment, volem recordar que, des del passat diumenge 1 de setembre, La Casa Penya obri de nou els diumenges, d’11 a 13 hores, per a celebrar visites guiades. Vine, viu i descobrix els tresors naturals de la Marjal d’Almardà!!!