Activistes de la plataforma visiten la capital per clamar en nom de la societat valenciana el desistiment d’este projecte davant la reunió mantinguda entre els diferents actors polítics i econòmics encabotats a desenvolupar-lo
Amb motiu de la II Cimera Empresarial Eix Comunitat de Madrid – Comunitat Valenciana celebrada el passat dimarts, 12 de desembre, a Madrid, activistes de la plataforma ciutadana Comissió Ciutat Port es van concentrar davant la seu de la trobada per a manifestar la seua oposició frontal al projecte d’ampliació del Port de València. Una megaconstrucció que només afavoreix interessos privats d’una naviliera, amenaça la riquesa natural del territori i la salut pública i destruirà ocupació. Prioritzant així l’interés particular, d’una naviliera, enfront de l’interés general.
El matí del 12 de desembre, activistes de la plataforma ciutadana Comissió Ciutat-Port, integrada entre altres col·lectius per Acció Ecologista-Agró, es van concentrar a Madrid. Concretament, enfront del Real Casino de Madrid, lloc on estava desenvolupant-se una trobada empresarial a la qual van assistir la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón. Reunió que va comptar també amb l’assistència de la presidenta de l’Autoritat Portuària de València i d’empresaris naviliers amb interessos en el Port de València.

Eixe dia les activistes vam desplegar una pancarta en la qual podia llegir-se: “No a l’ampliació del Port de València”. Mitjançant esta concentració, volíem mostrar el seu rebuig a esta ampliació portuària i posicionar-nos contràriament a les ingerències interessades de tercers actors. Els polítics assistents a la trobada afirmen que “el Port de València és el port de Madrid”. En resposta, les manifestants exigim una participació real de la ciutadania en la presa de decisions i el govern del Port de València. A fi que es prioritzen d’esta manera els interessos i la voluntat de les veïnes i veïns de la ciutat.
El projecte d’ampliació del port incrementa el seu pressupost en un 22% a pesar d’una caiguda del trànsit de l’11%
En declaracions als mitjans que van assistir a la concentració, Francesc Herrera, membre de la Comissió Ciutat-Port, va afirmar que “Ni el patrimoni natural del poble valencià, les seues platges, la seua Albufera i la seua horta, ni la salut de la ciutadania poden estar supeditats als interessos econòmics d’una gran multinacional com MSC amb seu fiscal a Suïssa”. Per part seua, Jorge Fernández, membre de València Saludable i també de la Comissió, va recordar “el progressiu encariment del projecte, recentment incrementat un 22%, superant ja els 660 milions d’euros i tot això en un Port en constant perduda de trànsit: només en l’últim any, el descens ha sigut de l’11% segons dades de la mateixa Autoritat Portuària”.
“Però, és més, a esta despesa pública caldrà afegir-li el corresponent desemborsament per a construir noves infraestructures d’accés, que també es costejarà amb fons públics. Una desmesura despesa pública per a un projecte completament desfasat de la realitat actual. Que ignora la situació mundial del mercat logístic i d’emergència climàtica. Este és un vestit a mida per a MSC que ens ix molt car. I que, tal com denuncien treballadors del sector, destruirà més de 500 llocs de treball a causa de l’automatització total de la nova terminal.”

Per a nosaltres resulta sorprenent l’obstinació de les diverses administracions implicades a continuar impulsant l’ampliació del port. A pesar de que el projecte estiga sota la lupa dels tribunals a causa de les diferents causes judicials promogudes per la Comissió. Entre estes, cal destacar la suspensió cautelar d’una Resolució del MITECO que permetia a l’APV ser jutge i part. Ser alhora promotora de l’ampliació i encarregada de vetlar per la protecció mediambiental. El TSJ de Madrid examina hui dia qui ha de decidir si és necessària una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA). Per ara la pilota ha tornat a la teulada del ministeri.
<<La transparència i el dret a la informació en el cas de l’ampliació del port brillen per la seua absència>>
El projecte, que porta esperant a ser aprovat en el Consell de Ministres des de gener del present any, compta amb un estudi ambiental realitzat en 2007. Una DIA que al nostre juí ja no és vàlida per haver caducada i el projecte haver patit importants modificacions. Ja que, esta DIA de 2007 emparava un altre projecte, no este. Des de la plataforma ciutadana portem anys de lluita mostrant la nostra preocupació per la irresponsabilitat en la qual està incorrent l’APV perseguint un projecte caduc i propi de les pitjors pràctiques del segle passat, completament contrari al necessari en el moment de crisi climàtica en el qual ens trobem.
Paradigma de l’anacronisme i les males pràctiques és la recent decisió del Port de suprimir rodes de premsa posteriors a les reunions del Consell d’Administració. “No s’admeten preguntes”, tota una declaració de principis de l’Autoritat Portuària de València. Al respecte, com va assenyalar el nostre company de Marfull-Acció Ecologista Agró i membre de la Comissió, Josevi Alamar, “la transparència i el dret a la informació brillen per la seua absència, perquè després parlen de l’excel·lent relació port-ciutat”.

Finalment, aclarir i destacar que la veu de la Comissió Ciutat-Port és la de milers de persones que diuen prou a la ingerència dels interessos privats en la política local. És la veu de la ciutadania que exigeix una ciutat neta, responsable i sostenible. La ciutadania, per damunt dels interessos privats, està emparada pel sentit comú. També per la raó com ho va estar en anteriors ocasions de la història dels moviments socials valencians. La ciutadania valenciana no es deixa agredir. Recuperarem el litoral de la capital com vam fer amb la devesa del Saler, el llit del Túria i tantes altres lluites justes.