El portaveu de la plataforma, Antonio Montiel, considera que les actuacions del Govern d’Espanya i l’Ajuntament de València per a frenar la regressió de la costa són “un pegat”
Recentment, l’Ajuntament de València ha mostrat la seua intenció d’implantar un sistema d’esculls artificials a les platges del sud per a evitar la regressió de la costa i que els temporals no s’engulen l’arena. Ja han sorgit les primeres reaccions. Si bé els experts aplaudeixen esta decisió, la Comissió Ciutat-Port considera que és “un pegat”. Més encara, esta plataforma apunta a l’ampliació del Port de València com la principal causant de la regressió de les platges del sud.
El portaveu de la Comissió Ciutat-Port, Antonio Montiel, valora l’actuació del Ministeri de Transició Ecològica, que va invertir 28 milions d’euros en un projecte de regeneració amb el dragatge i abocament de tres milions de metres cúbics d’arena en el litoral sud valencià, però creu que no és una solució definitiva.

De fet, apunta que el problema, en un futur, seguirà ací. Montiel explica que les platges del sud pateixen “una pèrdua d’arena constant“, principalment, perquè el Port exerceix un “efecte pantalla” i això impedeix que l’arena fluïsca de manera natural i torne a nodrir la platja. Per això, Montiel insisteix: ni la regeneració de la costa, ni la instal·lació d’esculls artificials; el més segur, afirma, és limitar l’ampliació del Port.
“Porten 17 anys sense fer res”
Per eixe motiu, la Comissió Ciutat-Port exigeix a Ports de l’Estat que elabore una avaluació ambiental nova, que incloga informació actualitzada sobre l’estat de les platges del sud per a, així, trobar una solució viable.

Montiel explica que, en l’actualitat, les autoritats portuàries es regeixen sobre la base de la declaració ambiental de 2007, que els obliga a realitzar campanyes periòdiques de verificació per a comprovar possibles afeccions en la costa. No obstant això, assegura Montiel, les autoritats portuàries de València “porten 17 anys sense fer res”. Per això, apel·la a la prudència i al diàleg entre la societat civil, els científics i experts marins per a posar fi a la regressió de la costa.
*Este article va ser publicat originalment en castellà el 24 d’agost de 2024 a la cadenaser.com