La comitiva valenciana ha comptat amb el suport d’organitzacions madrilenyes de joves pel clima, veïnals i ecologistes que han acompanyat a les portes del congrés als representants de la Comissió
Ahir dimecres 20 d’octubre, pel matí, membres de la Comissió Ciutat-Port i de Joventut pel Clima, dues de les organitzacions que convoquen a la mobilització unitària el pròxim 22 d’octubre a València, han presentat al registre d’entrada del Congrés dels Diputats una proposició no de llei (PNL) per demanar el desistiment del projecte d’ampliació del port de València, el desmuntatge del dic nord existent i la recuperació de la ZAL per a espai verd de la ciutat de València. També demanem un nou model de governança més democràtica i transparent dels ports espanyols atesos els grans impactes que causen sobre els territoris on s’instal·len.
Des de la Comissió, integrada per Acció Ecologista-Agró i moltes altres organitzacions, hem treballat perquè la PNL fora consensuada amb el màxim de partits que diuen estar compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic, inclòs el PSOE, que finalment no l’ha subscrit. Entre els partits que li han donat suport estan Compromís, Unidas Podemos, Más País-Verds EQUO, Nueva Canarias, ERC i la CUP.
Just abans de registrar en el Congrés la PNL els representants de la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima han desplegat pancartes en la porta dels lleons del Congrés per visibilitzar la incoherència de les polítiques del govern de Sánchez en matèria climàtica. En l’acció han estat acompanyats per representants d’associacions madrilenyes de Joventut pel clima, veïnals i ecologistes que s’han aplegat en solidaritat i perquè tenen problemes locals similars com l’ampliació de l’aeroport de Barajas.
Incoherència intolerable en polítiques climàtiques
Les entitats que convoquem la manifestació d’este divendres a València, pensem que és intolerable que el govern d’Espanya proclame tots els dies el seu compromís amb la lluita contra l’emergència climàtica i faça en la pràctica just tot el contrari del necessari per a aconseguir-ho. I com a exemple paradigmàtic posen l’ampliació del Port de València, però també altres actuacions incomprensibles en este context com l’ampliació d’autovies, les noves línies d’alta velocitat o no tindre una estratègia clara ni decidida en matèria d’adaptació de les ciutats i el territori als efectes del canvi climàtic.
David Adrià de Joventut pel Clima i present a les portes del congrés, ha destacat la importància que té per als joves no seguir amb les polítiques antigues en un escenari d’emergència com l’actual. També ha declarat que el projecte d’ampliació del port n’és un exemple del que no hem de seguir fent i que per això els joves també estan a Madrid demanant al president Sánchez un canvi de rumb. En paraules del mateix Adrià: «És intolerable que el govern central es declare un ferm convençut de la lluita contra els efectes del canvi climàtic i en la pràctica es dedique a fer el contrari».
Segons Vicent Martínez, representant de la comissió Ciutat-Port «no és possible que decisions de tant d’impacte i d’efectes tan duradors per a milions de persones i per al pressupost públic es prenguen en un despatx d’un ministeri de forma rutinària» i advoca per un canvi en la llei de ports que obligue a una major participació vinculant de la ciutadania en les decisions que l’afecten.
Sara Navarro de Joventut pel Clima, ha destacat que “en este context, és molt important que la joventut done suport a la convocatòria de vaga estudiantil pel clima i acudisca a la manifestació perquè parlem del futur del territori on de viure”. Antonio Montiel, de l’associació Per l’Horta i membre de l’equip jurídic de la Comissió Ciutat-Port, ha destacat que “la PNL és una oportunitat per a reconsiderar la necessitat de dirigir les inversions cap a actuacions d’interés social i de millora de les condicions ambientals de les nostres ciutats en temps d’emergència climàtica”.
Organitzacions de Madrid fan costat a la campanya en contra de l’ampliació
Diverses organitzacions de Madrid han fet costat a la delegació valenciana a la porta del congrés. Segons Ecologistas en Acción «la batalla per la no ampliació del port de València és completament anàloga a les lluites per la no ampliació de Barajas o el Prat i són exemple de les polítiques que no hem de fer en el context d’emergència climàtica».
Ecologistas en Acción Confederal veu l’acció de protesta valenciana com un exemple evident del rumb erroni que les polítiques de Sánchez estan prenent en matèria territorial i d’infraestructures. «Ara mateix el més important és destinar tot el pressupost possible del Ministeri de Foment a l’adaptació de les ciutats i pobles als efectes del canvi climàtic i no a fer infraestructures més grans, siguen ports, aeroports, autovies o alta velocitat»
Segons altres organitzacions que donen suport a la campanya contra l’ampliació del port: «no és un problema sols valencià. S’acaba el temps i podem lamentar-nos d’haver dilapidat els diners públics en infraestructures de dubtosa utilitat en un futur no molt llunyà i no haver-los invertit a reverdir les ciutats i enfortir els sistemes metropolitans de transport públic».
Desistir de l’ampliació, desmantellar el dic, recuperar la ZAL
En el text de la PNL la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima demanen al govern espanyol que desistisca del projecte d’ampliació del Port de València, més tenint en compte totes les maniobres de procediment i reguladores que han hagut de fer les autoritats de diverses competències estatals per tal de mantindre el projecte. El desistiment del projecte inclouria la renúncia a la nova terminal de creuers i als projectes de grans infraestructures associats com l’accés nord i les ampliacions d’infraestructures existents com la V-30, però també demana el desmantellament del dic nord, els efectes del qual ja són evidents en les platges del sud i al Parc Natural de l’Albufera, espai de la Xarxa Natura2000.
Altra cosa que demana la PNL presentada és la recuperació de la ZAL (Zona d’Activitats Logístiques del port) perquè torne a ser un espai verd per la ciutadania tal com va ser possible fer-ho amb el Saler i el Riu Túria en els 70. Tal com el mateix escrit de PNL recull:
«se insta al Gobierno a PARALIZAR y DESISTIR del proyecto de la ZAL en La Punta (Zona de Actividades Logísticas del puerto) y buscar un nuevo destino a los actuales terrenos sobre los que se asienta la misma. Unos terrenos que fueron expropiados por vía de urgencia para otra ampliación del recinto portuario y que tras más de veinte años siguen desocupados. Tales terrenos son propiedad del estado y son claves en la conectividad del sistema de infraestructura verde de la ciudad de valencia y comarcal puesto que son el nexo de unión entre los dos grandes activos de la ciudad de València: el Jardí del Túria y el Parque Natural de l’Albufera.»
Reassignació de les inversions previstes
Una altra de les peticions de la ciutadania expressades en la PNL és la reassignació de les inversions previstes per a l’ampliació del port que estimem en més de 2000 milions d’euros entre les del mateix recinte portuari i les necessàries per fer viable l’ampliació. Segons Ciutat-Port no es tracta de renunciar a les inversions en el nostre territori sinó d’invertir en el que és realment necessari i urgent. Posem com a exemple l’adaptació de la comarca de l’Horta als efectes del canvi climàtic, el transport públic metropolità, pal·liar els efectes sobre les platges i els sistemes naturals que genera el port o enfortir els sistemes de salut i educatiu que, considerem, són el pilar del nostre benestar.
Tal com la mateixa PNL recull:
« Proteger la salud de las personas que habitamos en las comarcas de influencia del puerto, para lo que debe extremarse la definición y aplicación inmediata de planes de control y reducción efectiva de emisiones de contaminación atmosférica y acústica, de acuerdo con los niveles seguros de contaminación para las personas admitidos per la Organización Mundial de la Salud. Planes capaces de alcanzar la reducción de emisiones de CO2 del 7,6% anual necesaria para cumplir con los objetivos climáticos en 2030, que, además, se deben acompañar del impulso de modelos de producción-consumo de proximidad, para eliminar la huella de carbono de los productos.»
«Invertir en sectores y necesidades verdaderamente urgentes en un escenario de emergencia climática: repensar el planeamiento para crear proximidad, transporte público y transporte no motorizado, adaptación de núcleos urbanos al cambio climático, eco-agricultura de proximidad, salud pública, resiliencia territorial (preservación de las masas de agua y su función eco-climática, desfragmentar los hábitats, adoptar soluciones basadas en la naturaleza, etc).»

Co-governança, transparència i responsabilitat
Finalment, la PNL demana una nova manera de gestionar els grans ports espanyols. En paraules de la PNL:
«Se insta, por último, al Gobierno a aplicar criterios de responsabilidad eco-climática, promoviendo el impulso e implantación de un nuevo modelo de gobernanza de los puertos y cualquier iniciativa derivada de ellos, que dé más voz y voto a los territorios afectados y que contextualice la gestión y la toma de decisiones a la situación eco-climática, económica y social actual. Y abandonar definitivamente cualquier ampliación del puerto, tanto para mercancías como pasajeros, incluyendo Zonas Logísticas (ZAL).»