Representants de la plataforma ciutadana es reuneixen amb la Comissió Europea i membres del Parlament Europeu per tal d’abordar l’ampliació nord del Port de València
Les reunions de la plataforma ecosocial han tingut lloc amb membres de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea i diversos europarlamentaris. A les sessions s’han desgranat els efectes irreparables per la ciutadania, l’economia i el medi ambient que comportaria l’ampliació del port de València, així com l’opacitat i irregularitats de tota la seua tramitació per part de l’Autoritat Portuària de València. Les reunions han culminat amb acords sobre noves vies d’actuació polític-administrativa.
El dimecres 22 de març, una delegació de la Comissió Ciutat-Port, de la qual forma part Acció Ecologista-Agró, es va desplaçar fins a la capital de Bèlgica per tal de mantenir una reunió amb múltiples institucions i organismes del Parlament Europeu, demanant el desistiment definitiu del projecte d’ampliació del Port. Així mateix, la trobada amb diversos membres del Parlament Europeu ha consolidat una nova estratègia internacional front l’expansió d’infraestructures portuàries a petició de navilieres multinacionals que provoquen sobredimensionaments i efectes irreparables a l’economia, salut i territoris.
Valoracions inicials de la Comissió
L’evidència del fracàs que suposa l’ampliació del Port és cada cop és més i més sòlida. A l’Autoritat Portuària de València se li acaben les respostes enganyoses i els trucs. Després d’una setmana a la qual el Defensor del Poble ha tornat a emetre un informe que reitera en dos punts clau: 1) el Ministeri de Transició Ecològica ha d’assumir les seues responsabilitats i 2) la Declaració d’Impacte Ambiental de l’any 2007 hauria de reformular-se donades les evidents modificacions significatives al projecte inicial i haver transcorregut més de quinze anys d’ençà que es va emetre, la Comissió Ciutat-Port ha viatjat al Parlament Europeu per tal de fer un pas més en la seua estratègia per aturar l’ecocidi que suposa ampliar el Port de València.
Esta jornada, realitzada al nucli de les institucions europees, no solament ha servit per a plantejar la problemàtica que existeix a la ciutat de València respecte al seu Port, sinó també per evidenciar que l’expansió dels espais portuaris és una dinàmica compartida per molts ports de l’Estat espanyol, però també a molts països membres de la Unió Europea, a un context de monopoli logístic i de privatització de serveis i infraestructures públiques, al que es suposa que caminem cap a la descarbonització i l’acurtament de les cadenes de distribució.
Més del 90% del comerç mundial es fa per mar, amb un oligopoli d’aliances que controlen la geografia, on les navilieres, com al joc del Risk, desenvolupen estratagemes per tal de controlar els territoris dels ports per satisfer les seues necessitats i objectius empresarials.
Els ports ja fa temps que s’han desacoblat de les economies i territoris on es localitzen; han passat a mans de les grans multinacionals navilieres, base de la globalització i la deslocalització. Però la seua expansió exigeix més recursos dels territoris locals: aire per a les emissions, terra per a contenidors i carreteres de distribució, aigua (dolça i de mar); i quan la dinàmica del negoci logístic altera la vida i territori que habiten les persones, el conflicte sorgeix entorn la disjuntiva entre benefici i conservació.
Durant la roda de premsa que han ofert els membres de Comissió Ciutat-Port a les instal·lacions del Parlament Europeu, David Adrià, membre de la plataforma, ha volgut deixar constància de què la problemàtica del Port de València no és una qüestió local: “Les narratives de les ampliacions portuàries són comunes arreu Europa i bona part del planeta. Els projectes es defensen al·legant horitzons especulatius de creixement i sense una anàlisi cost-benefici clar, fent la promesa de llocs de treball, però sense dir les condicions dels mateixos. L’adopció d’una expansió gegantista fa referència a una idea de progrés grotesca, perquè ignora els límits planetaris i genera un dèficit democràtic. És una ideologia que és abanderada per polítics que volen patrocinadors i autoritats portuàries i empresaris que ignoren que les infraestructures tenen un rol social”.
Laura Rodríguez, integrant també de la Comissió, ha sigut crítica amb la posició del MITECO i la deficiència que l’Estat espanyol presenta respecte als estàndards ambientals europeus: “La passivitat que la màxima autoritat en matèria de sostenibilitat mostra evidència tota una sèrie de deficiències que han de ser solucionades. Més enllà d’una DIA que el Defensor del Poble, fins i tot, descriu com a caduca i d’altra època, el MITECO no pot seguir amb esta política expansionista que obvia la dimensió social del territori i entrega la transició ecològica a les mateixes empreses que l’han causada. L’Estat ha d’adequar-se a les normatives europees i aplicar el principi de precaució, el que implica paralitzar l’ampliació nord i revertir les obres ja realitzades”.
Les reunions amb institucions europees
D’una banda, a la reunió amb la Direcció General de Medi Ambient, organisme dependent de la Comissió Europea, s’ha exposat de forma integral la problemàtica que suposa ampliar el Port de València per la conservació del territori i la salut de les veïns i veïnes de la ciutat de València. Els representants reunits amb la Comissió, de la Unitat de Natura i Biodiversitat i la Unitat Reglamentària, han exposat els seus coneixements entorn l’ampliació; fets que han sigut ampliats amb els arguments que s’han aportat per part de la plataforma ciutadana. Al col·loqui-reunió, que ha durat més d’hora i mitja, s’han intercanviat postures entorn el que els projectes portuaris suposen per la ciutadania europea i el conjunt de la Unió, de la mateixa forma que s’han comentat possibles procediments per tal de defendre el medi ambient front les accions lesives amb el mateix exercides per l’APV.
Per altra, la representació de la Comissió Ciutat-Port desplaçada a Brussel·les ha aprofitat alhora per reunir-se amb diversos eurodiputats que han volgut conèixer de primera mà les reivindicacions ecologistes i han proposat vies d’acció futures. També s’han mantingut sendes reunions amb membres de la Comissió d’Industria, Energia i Recerca, la Comissió de Medi Ambient i la Comissió d’Assumptes Econòmics, profitoses per conèixer mecanismes d’impugnació europeus en les matèries específiques de cada grup.
La Comissió Ciutat-Port segueix en peu de guerra
Enfront de les accions incompetents, fora de la legalitat i lesives amb el medi ambient i la salut i vida de les persones, la Comissió Ciutat-Port continua defensant el respecte i conservació del medi ambient, així com un model de relacions Port-Ciutat alternatiu al vigent, que respecte la biodiversitat i a la ciutadania.