Els Estats han de posar en marxa les mesures necessàries per a protegir i millorar la salut de rius, zones humides i aqüífers
La setmana passada la Comissió Europea (CE) va donar la raó a la societat civil i va comunicar oficialment la seua decisió de no modificar la Directiva Marc de l’Aigua (DMA) i de dedicar els seus esforços perquè els Estats posen en marxa les mesures necessàries per a protegir i millorar la salut dels rius, les zones humides i els aqüífers. Amb esta decisió la CE envia un missatge clar als Estats membres de la Unió Europea (UE): la DMA (Directiva 2000/60/CE) és una norma fonamental de la legislació comunitària per a protegir el medi ambient i ha de mantindre’s forta i ambiciosa com fins ara.
Este potent i crucial missatge per als rius, les zones humides i els aqüífers de tota Europa va ser transmés en la reunió de Directors de l’Aigua dels Estats membres i corroborat formalment en declaracions a Politico del Comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, que considera que la Directiva Marc de l’Aigua (DMA) és una peça fonamental de la legislació ambiental de la Unió Europea (UE) que cal mantindre en la seua forma actual. L’anunci s’ha produït sis mesos després que la mateixa Comissió Europea (CE) concloguera l’avaluació després de més de dos anys de consultes sobre esta Directiva i afirmara que la versió actual era adequada per a complir amb els seus objectius.
Esta conclusió és la mateixa a la qual van arribar més de 375.000 ciutadans europeus que vam alçar la seua veu en defensa d’esta norma única en el món per a la protecció dels rius, les zones humides i els aqüífers, i que demandaven als seus governants major ambició i compromís per a complir amb les seues obligacions de protegir les aigües europees, un dels recursos més importants per a la conservació de la natura i el desenvolupament econòmic.
A l’Estat espanyol, una coalició de 138 organitzacions de la societat civil, que vam mostrar el nostre suport a esta norma en el Manifest en defensa de la DMA en 2019, com a part de la campanya europea #ProtegeTuAgua, hem rebut amb gran satisfacció esta decisió per part de la CE.
Considerem que la DMA és una peça clau de la legislació ambiental europea que té per objectiu aconseguir el bon estat de tots els rius, zones humides i aqüífers europeus per a l’any 2027. A pesar que encara queda un llarg camí fins a aconseguir estos objectius, exigixim als Estats membres que deixen arrere les excuses i es posen a treballar per a complir amb estes obligacions.
Com a part d’esta coalició d’entitats de la societat civil en la qual participa Acció Ecologista-Agró, Julia Martínez, directora de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, considera que “la decisió de la Comissió Europea és una fita importantíssima en suport a esta norma europea única en el món, davant les pressions d’alguns Estats membres i grups de pressió que volien rebaixar la seua ambició per a poder continuar deteriorant els nostres rius, zones humides i aqüífers”.
Per la seua part Roberto González, responsable del programa d’aigües de SEO/BirdLife, considera que ara “no es poden acumular més retards, ha arribat el moment de treballar amb generositat i fer un gir a la política d’aigües per a posar en valor l’acreditada capacitat tècnica del nostre país, protegir i millorar els nostres ecosistemes aquàtics i detindre de manera definitiva la pèrdua alarmant de biodiversitat que depén d’ells”.
Rafael Seiz, responsable de la campanya #ProtegeTuAgua de WWF Espanya, conclou que “esta decisió de la Comissió de no modificar la Directiva Marc de l’Aigua després d’escoltar la veu de centenars de milers de ciutadans és essencial per a garantir la seguretat hídrica que ens aporten unes fonts d’aigua en bon estat de la qual depén la nostra economia, en un escenari incert després de la crisi sanitària del COVID-19 i en el qual els impactes del Canvi Climàtic agreujaran els reptes als quals ja ens enfrontem”.
Les 138 organitzacions que formem part de la coalició Living Rivers Europe volem llançar un clar missatge: esta és una victòria importantíssima per a la societat civil, que ha mostrat el seu compromís per la defensa del bé comú. Hui més que mai necessitem una Directiva forta que garantisca l’aigua que necessitem les persones i la natura. Les entitats de la campanya sol·licitem al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que este potent missatge de la CE ha de reflectir-se, reorientant la revisió del tercer cicle de planificació hidrològica ja iniciat.