Article d’opinió de Víctor Navarro
Segons informà Carlos Navarro en eldiario.es el passat 1 de juny, la CHX instrueix un expedient sancionador per “l’incompliment de les condicions establides en la concessió d’aigües per superació del volum màxim anual reconegut”, expedient que pot implicar una sanció de fins a 10.000 euros a l’Ajuntament d’Oliva. Això significa que la CHX considera que es tracta d’una infracció lleu, que segons el Reglament del Domini Públic Hidràulic consisteix en “Les accions o omissions que causen danys als béns del domini públic hidràulic, sempre que la valoració d’aquells no supere els 3.000.00 euros”.
Estic segur que Aigües del Bullent/Construccions Hispà Germàniques abonaran amb gust la sanció –i no resultaria estrany que afegiren una propina- donat el negoci més que rendible que suposa la facturació dels volums extrets que superen el cabal objecte de concessió. Aigües del Bullent va extraure entre els anys 2012 i 2021, tots dos inclusivament, un volum d’11.070.700 m³. Tenint en compte que el volum màxim objecte de concessió és de 440.000 m³/any, el bombament sense cobertura legal –o caldria dir “el robatori”?- va ser de 6.670.700 m³.

Entenc que la facturació d’este volum li va suposar a Aigües del Bullent l’obtenció d’uns bons ingressos a costa de la disminució de cabals per al riu Bullent i la Marjal de Pego-Oliva, però el que no acabe de comprendre és que la CHX comunicara a la fiscalia que aqueix volum “robat” no suposava un mal al domini públic hidràulic. Com volent indicar que té la situació sota control, la CHX ha informat de la tramitació d’un expedient per a augmentar el volum concedit que “ha obtingut ja l’informe favorable de l’Oficina de Planificació Hidrològica”. Pas problème, els nous pous se situaran en una massa d’aigua subterrània en bon estat quantitatiu –almenys fins que Aigües del Bullent comence a bombar- i l’expedient d’ampliació de cabal es resoldrà favorablement. Jo no ho tinc tan clar.
El Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural de La Marjal de Pego-Oliva exigeix una avaluació d’impacte ambiental per a les “extraccions d’aigua, noves perforacions i modificacions dels cabals d’extracció i existents” en la zona d’amortiment d’impactes. Al juliol de 2019 l’Ajuntament d’Oliva va sotmetre a informació pública l’estudi d’impacte ambiental d’una nova captació per a Aigües del Bullent (Pou Montaner). Acció Ecologista-Agró va presentar al·legacions que no van ser contestades.
Al gener de 2022 es va tornar a iniciar la informació pública i reiterem les al·legacions, que, fins a aquest moment, tampoc han sigut contestades. És a dir, no s’ha aprovat l’estudi d’impacte ambiental, pas previ a la declaració d’impacte ambiental que ha d’emetre la conselleria responsable perquè la CHX puga continuar la tramitació de l’expedient.
Ja en 2013, la mercantil AIGÜES DEL BULLENT, S.A. va sol·licitar la concessió de 892.985 m³/any, a extraure del sondeig Montaner. En l’expedient es troba un INFORME DESFAVORABLE DE LA CONSELLERIA D’INFRAESTRUCTURES, TERRITORI I MEDI AMBIENT del qual destaque els següents paràgrafs:
“Els “excedents” de l’aqüífer Almirall-Mustalla són els que alimenten al riu Bullent, que al seu torn és la principal font d’aportacions a la marjal de Pego-Oliva, sobretot en èpoques de sequera com l’actual.”
“El brollador “Les Aigües”, una de les principals fonts del Bullent es ve assecant pràcticament tots els últims estius, la qual cosa indica que l’aqüífer està sent sobreexplotat almenys a l’estiu, per la qual cosa els “supòsits excedents” han de determinar-se en esta època. Igualment s’observen increments de salinitat en les aigües del Bullent, la qual cosa confirma esta sobreexplotació.”
Reitere, no ho veig tan clar com la CHX. Per a començar la conselleria responsable de la gestió de la Marjal de Pego-Oliva hauria de canviar dràsticament de criteri respecte al bombament del pou Montaner. Carlos Navarro, en la seua informació, indica que la CHX estima que si no es modifica “l’extracció màxima autoritzada de 440.000 m³ en la massa d’aigua en mal estat (Oliva-Pego)”(…) “no es produiran danys al domini públic hidràulic”.
No està reconeixent la CHX que les extraccions d’Aigües del Bullent produeixen danys al DPH? Si la CHX ha obert expedient per accions que causen danys als béns del domini públic hidràulic per què va informar la fiscalia de què no li constaven danys al DPH? No hauria de canviar la seua comunicació a la fiscalia?

Article d’opinió de Víctor Navarro, de la comissió de territori d’Acció Ecologista-Agró.
Article publicat originalment el 5 de juny de 2023 a LaMarinaPlaza.com