També demanen respecte i molta precaució amb les muntanyes, les 4R i la recollida selectiva i completar la Xarxa Verda
La pandèmia del coronavirus va obligar a la Coordinadora per la Defensa de la Natura de La Ribera, entitat en la qual participa el col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, a ajornar la trobada que tenia programada per al passat mes de març. Esta reunió es va celebrar finalment el dissabte 27 de juny a la localitat de Manuel. Concretament, en l’antic campament militar que ara, feliçment, s’ha reciclat en un poliesportiu a l’aire lliure, entre la muntanya i el Riu Albaida. Com el COVID-19 seguix cuejant, en esta trobada els participants van guardar la distància de seguretat i duien carasseta.
La trobada de la Coordinadora per la Defensa de la Natura de La Ribera va començar amb la presentació i adhesió de tres nous grups comarcals: la Plataforma Albaida Net de Manuel, l’Associació Murta i Casella d’Alzira i Cel Blau de L’Alcúdia. Amb estos nous grups, la Coordinadora s’acosta més a l’objectiu d’aconseguir que hi haja almenys un col·lectiu ecologista a cada poble de La Ribera. Ara ja en som 22, descomptant-ne un que lamentablement s’ha dissolt.
La trobada va continuar amb una roda de parlaments perquè cada grup explicara el seu treball en defensa de la natura. Així vam poder escolar a les companyes de La Mitja Galta de Manuel, l’Associació Mediambiental de La Barraca d’Aigües Vives de Carcaixent, Xúquer Viu, el Voluntariat Mediambiental de Corbera, el Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, Indignats amb RENFE i La Ribera en Bici-Ecologistas en Acción.
Una vegada finalitzada esta roda de parlaments, es va realitzar una altra per a plantejar propostes. Per exemple, gravar cada grup de la Coordinadora un vídeo curt explicant un problema mediambiental i aportant les solucions. També es van plantejar accions per al pròxim Dia Sense Cotxes i altres iniciatives per a fomentar la mobilitat sostenible entre els pobles de La Ribera.
A més a més, es va fer una crida per a intentar moure la gent jove amb el voluntariat mediambiental a cada poble i per a incloure en la Coordinadora grups d’agricultors ecològics. De fet, la Coordinadora vol treballar en la difusió d’un model agroecològic molt més respectuós amb la salut i el medi ambient. Per exemple, demanant la creació d’un Cicle Formatiu d’Agroecologia en algun institut públic de la comarca.
La Coordinadora també va assumir el repte de defensar els serveis públics de qualitat, perquè són la riquesa dels pobles i els que milloren la nostra existència, especialment en situacions de crisi com la pandèmia del coronavirus. Un altre repte és el de treballar per l’estalvi energètic i el canvi cap a les renovables, especialment la solar sobre teulades amb impacte zero.
Pel que respecta a la gestió del fem, la Coordinadora considera que resulta urgent aplicar les 4R (Reduir, Reutilitzar, Reciclar i Recuperar) i la separació de matèria orgànica per a compostar-la i convertir-la en adob útil, en lloc de residus problemàtics com ocorre ara.
Finalment, es va acordar reclamar un cabal ecològic suficient i net per als rius de la comarca, respecte i molta precaució amb les nostres muntanyes i completar la Xarxa Verda que unisca tots els municipis de La Ribera amb vials segurs per a bicis i vianants.
De fet, la trobada va concloure amb una visita a l’Albaida, per a reivindicar un riu net i amb cabal ecològic suficient tot l’any, i amb un passeig per la Via Verda, per reclamar la Xarxa Verda que ha de connectar tots els nostres pobles. La pròxima reunió de la Coordinadora serà el 17 d’octubre a La Barraca d’Aigües Vives. Esperem poder fer-la amb el COVID-19 ja superat per a organitzar, a més a més de la reunió i l’acte reivindicatiu, activitats públiques i lúdiques.
La Coordinadora per la Defensa de la Natura de La Ribera està formada per Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistas en Acción, La Llavor, Llavorem, Associació Murta Casella, Dynamo, Calciners, Amics de la Vieta, Indignats amb RENFE, El Magre, Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, Anoktua, Cel Blau, La Mitja Galta, Jardinet de l’Estació, Plataforma Albaida Net, Aplec de La Ribera, Voluntariat Mediambiental de Corbera, Associació Mediambiental d’Aigües Vives, Col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró i hi col·laboren Interpreta Natura i la Coordinadora d’Escoles en Valencià.