Preocupa el mutisme del Consell sobre Puerto Mediterráneo
El passat dimecres, 8 de gener, la Coordinadora per la Protecció de Les Moles va tindre una reunió amb Paula Tuzón, secretària autonòmica de Transició Ecològica i Emergència Climàtica. Tuzón es va comprometre a traslladar la Mireia Mollà, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, la preocupació que tenim les entitats que formem la Coordinadora pel mutisme del Consell sobre el recurs que ha d’interposar l’administració valenciana a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) sobre el projecte de Puerto Mediterráneo.
Per a José Ordóñez, membre fundador de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles i present en la reunió, la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que invalida l’informe ambiental negatiu de la Generalitat Valenciana i l’obliga a donar la llicència a Intu Mediterrani, suposa qüestionar la funció i l’abast dels informes ambientals.
Segons Ordóñez, “és una sentència que pot tindre una repercussió molt major que el tema de Puerto Mediterráneo, ja que pot crear una jurisprudència molt perillosa, que és la de negar a l’administració la potestat de no autoritzar un projecte que considera lesiu per a l’interés públic”. Per això, la Coordinadora manifesta la seua perplexitat davant esta situació de punt mort.
Més encara, si tenim en compte les pretensions de la promotora Intu respecte als milions d’euros que vol exigir a la Generalitat. És a dir, a tota la ciutadania valenciana, com a indemnització per cada any que ha passat des que el Consell del Partit Popular (PP) va aprovar inicialment Puerto Mediterráneo, projecte rebatejar ara com a Intu Mediterrani.
D’altra banda, Francesc Ferrer, president d’Unió Gremial i present també a la reunió del passat dimecres, va destacar que “en els últims cinc anys s’han perdut 25.000 llocs de treball en el comerç local i que un macrocentre comercial com Intu Mediterrani seria la puntilla a este degoteig incessant de tancaments de comerços”. Segons Ferrer, si el Consell, com preconitza, aposta per un altre model comercial descentralitzat i arrelat al territori, que vitalitze les economies locals, ha de defensar el seu informe ambiental, que també qüestionava els milers de llocs de treball que la promotora deia que es crearien perquè no hi havia cap estudi que l’avalara.
En canvi, sí que existixen estudis que demostren precisament el contrari, que per cada lloc de treball creat en un centre comercial, normalment en precari i amb baixos salaris, es perden dos en el comerç local. A més a més, donada la piràmide poblacional amb creixement negatiu, un macrocentre d’estes característiques només eliminaria ocupació d’altres llocs.
Manuela Latorre, responsable de Medi Ambient d’Intersindical Valenciana, li va recordar a Paula Tuzón la responsabilitat que té el seu departament de prioritzar les polítiques que reduïsquen els impactes sobre el Canvi Climàtic, com seria un macrocentre com el projectat, que comportaria arrasar un espai natural únic, ple de biodiversitat, que hui dia utilitzen milers de persones per a passejar, anar amb bici i fer altres esports a l’aire lliure. En este sentit, li va transmetre a Paula Tuzón la necessitat que l’Emergència Climàtica siga un eix vertebrador de les polítiques del Botànic i que, per això, la ciutadania no entendria que la Generalitat no interposara un recurs per a defensar el seu model ambiental i comercial.
Per la seua banda, Paula Tuzón va afirmar que la Conselleria que dirigix Mireia Mollà té molt avançat el projecte d’ampliació del Parc Natural del Riu Túria, que inclourà Les Moles de Paterna (Horta Oest, València), fet que demostra el compromís del Consell amb este espai natural. Finalment, José Ordóñez va recordar a la secretària autonòmica de Transició Ecològica i Emergència Climàtica que el recurs es fa encara més necessari, si el Consell pretén materialitzar estes polítiques de protecció del territori amb la inclusió de Les Moles.
L’alcalde de Manises confia que la Generalitat interpose el recurs
L’alcalde de Manises, Jesús Borrás, es va reunir el passat divendres, 10 de gener, amb representants de la Coordinadora i ens va comunicar que el gabinet jurídic del seu ajuntament està estudiant interposar un recurs contra la sentència del TSJCV referent al macrocentre Puerto Mediterráneo.
Borrás va afirmar que “volem fer tot el possible per a parar un projecte especulatiu que no sols acabaria amb una zona natural d’enorme interés ecològic per la seua situació geogràfica en el cor de l’àrea metropolitana de València, sinó que impactaria greument en el comerç de proximitat i ocasionaria la pèrdua de moltíssims llocs de treball”.
En este sentit, l’alcalde de Manises va explicar que des de la Regidoria de Comerç van realitzar el seguiment de l’evolució dels llocs de treball des que es va inaugurar el macrocentre d’Intu Puerto Venecia, que la multinacional acaba de vendre, i van poder constatar com van tancar multitud de comerços a la ciutat de Saragossa i que, fins i tot, en el centre comercial Plaza Imperial van tancar tantes botigues que actualment està a punt de demolir-se la meitat de la seua superfície.
Segons José Ordóñez, “la pèrdua d’ocupació és una realitat que no ha volgut considerar el TSJCV en la seua sentència, quan no hi ha cap estudi que avale la hipotètica creació de treball. Al contrari, es demostra que estos macrocentres destruïxen ocupació, creen més precarietat i minijobs, és a dir, treballs per dies o per hores i mal pagats, que no permeten tindre uns ingressos suficients per a poder viure dignament”.
L’alcalde de Manises va mostrar una total sintonia amb els membres de la Coordinadora, als quals va animar a continuar defensant Les Moles com fins ara perquè el projecte d’ampliació del Parc Natural del Riu Túria, que impulsa la Conselleria de Transició Ecològica, incloga este paratge natural de Paterna.
Vídeo promocional de Les Moles patrocinat amb micromecenatge
Este dilluns, 13 de gener, la Coordinadora ha llançat un vídeo explicatiu del futur que tindria la comarca de L’Horta en el cas que la Generalitat permetera la destrucció de Les Moles per a la construcció del macrocentre comercial de la multinacional britànica Intu. En concret, al vídeo s’aborden els diferents problemes que generaria i que embargarien el futur de tota la comarca: destrucció del paratge natural de Les Moles, augment del trànsit rodat per la CV-35 i carreteres adjacents, contaminació de l’aire, destrucció de la xarxa comercial de la comarca, augment de l’atur i inestabilitat econòmica.
Per a la Coordinadora, que per a la realització d’este vídeo ha comptat amb la participació del sindicat Intersindical Valenciana, Ca Revolta, La Granja Júlia i la plataforma Decidim, el missatge és molt clar: els ciutadans i ciutadanes de L’Horta volen que es recórrega la sentència del TSJCV i que les administracions públiques esgoten tots els recursos legals per a expulsar de terres valencianes a esta empresa, amb seu en paradís fiscal i que no ens aportaria res més que desgràcies.
Des de la Coordinadora considerem que el Consell ha d’assumir la iniciativa en el disseny del territori valencià. I que ha de ser una iniciativa basada en els principis de respecte al medi ambient i la reducció de les emissions de CO2 que preveu la declaració d’Emergència Climàtica signada pel Consell l’estiu passat. La Generalitat és el govern dels i les valencianes i ha de respondre a les necessitats i interessos de la ciutadania i no als d’una multinacional estrangera. La Generalitat no pot continuar amagant el cap i tirant pilotes fora davant l’amenaça al territori i al medi ambient que suposa Puerto Mediterráneo.
Amb el llançament d’este vídeo, la Coordinadora, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, enceta tota una sèrie de mobilitzacions destinades a forçar al Consell a què recórrega la sentència “injusta” del TSJCV. I, així, aturar l’aberració de Puerto Mediterráneo, un projecte que amenaça el futur de la comarca.