Sol·licitem també que s’accelere la tramitació del PATSECOVA
Una delegació de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles formada pel president d’Unió Gremial, la responsable de Medi Ambient d’Intersindical Valenciana, el president del Consell Territorial de Participació Ciutadana de Paterna (Horta Oest, València) i tres persones representants d’associacions ecologistes, es va reunir el passat dimarts, 21 de gener, amb Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell, per a demanar que es destinen tots els recursos necessaris per a accelerar la modificació del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Riu Túria que inclou Les Moles.
Els i les representants de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, van manifestar a Mónica Oltra la seua satisfacció pel fet que el Consell, finalment, s’haja decidit a interposar el recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que donava parcialment la raó a la multinacional britànica Intu i que, segons la mateixa Coordinadora, es tracta d’una sentència “injusta” i que buida de contingut les avaluacions mediambientals de la Generalitat Valenciana. Fet que, com reconeix l’advocacia de la Generalitat, contravé normatives estatals i europees.
Els representants de la Coordinadora van traslladar a la vicepresidenta del Consell la seua inquietud per la tardança en l’aprovació del nou Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Riu Túria que inclou el paratge natural de Les Moles com a zona de protecció i amortiment. La portaveu de la Coordinadora, Nieves Prat, va demanar que s’aporten els recursos necessaris a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per tal d’accelerar esta modificació i poder incloure Les Moles al Parc Natural del Túria, desterrant per sempre el projecte especulatiu Intu Mediterrani de la transnacional estrangera.
Per la seua banda, Francesc Ferrer, president d’Unió Gremial, va recordar el moment en el qual es troba Intu “desfent-se a la carrera de tots els seus centres a l’Estat espanyol i afrontant una caiguda continuada en borsa que la situen a la vora de la fallida”. Ferrer va emfatitzar que seria un suïcidi cedir davant una empresa que manca de solvència i que l’únic que representa és la política del “pelotazo urbanístic” típic de l’època més fosca, políticament parlant, de la nostra història recent.
Manuela Latorre, responsable de Medi Ambient d’Intersindical Valenciana, va recordar la destrucció d’ocupació que suposaria la implantació d’Intu Mediterrani com també la precarització que representa este model econòmic. Latorre, a més a més, va demanar que des de la Generalitat, i en coherència amb la darrera declaració d’Emergència Climàtica, es legisle en conseqüència i no acabe en una mera declaració d’intencions buida de contingut.
El representant del Consell Territorial de Participació Ciutadana de Paterna (Horta Oest, València) va destacar que actualment el paratge natural de Les Moles ja és utilitzat per veïns de tota la comarca per a usos d’esbarjo sostenible, respectuosos amb el medi ambient i no basats en el consum. En este sentit va recordar que el projecte per a protegir Les Moles preveu, d’una banda, mantindre els usos que en estos moments té el paratge (ciclisme, BTTX, running, pràctica de crossfit, senderisme, passeig de gossos…) i també posar en valor el seu patrimoni històric i antropològic (cultius de secà, refugis de pastor, rodes de molí, coves-habitatge, trinxeres, nius de metralladores…).
Este projecte, a més a més, preveu també l’habilitació d’un rocòdrom i jocs de tirolines, aprofitant els desnivells de terra, i la construcció d’un centre d’interpretació de la zona i una estació intermodal de la bicicleta. Una estació en la qual intercanviar qualsevol bicicleta de les diferents concessionàries metropolitanes per una altra més adequada a l’orografia del terreny de Les Moles.
Finalment, destacar que des de la Coordinadora també es va demanar a la vicepresidenta que el Consell accelere la tramitació del Pla Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (PATSECOVA). I, així, poder aplicar mesures per a la protecció i dinamització del comerç de proximitat i continuar aprofundint en un canvi del model econòmic que tinga en compte el Canvi Climàtic.