L’exposició pretén posar en valor la biodiversitat vegetal d’aquest paratge natural de Paterna, recentment inclòs dins del PN del Túria
La sala multiús del sindicat Intersindical Valenciana acull l’exposició sobre la varietat botànica dels Moles, que va comptar amb la presència de la Secretària Autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón i el Director General de Medi natural, Julio Gómez Vivó, mentre va estar exposada a la Canyada. L’exposició també va comptar amb la visita de multitud de centres educatius de la comarca.
El “desembarcament” dels valors naturals del paratge de Paterna a València, es produeix per l’afluència cada vegada major de visitants del cap i casal a este paratge únic de l’àrea metropolitana. Un espai natural que alberga multitud de fauna i flora típica dels boscos mediterranis, elements etnogràfics de gran valor i tot això a només 8 km. del centre de València. Allí es donen cita ciutadans de tota la comarca i, cada vegada més, de València ciutat, per a practicar esports com el senderisme, el ciclisme de muntanya, el crossfit, cursos d’orientació o, simplement, gaudir d’un passeig en família per la natura.
L’exposició que posa de manifest la diversitat botànica dels Moles, 19 de les quals són endèmiques i una d’elles (Teucrium edetanum) present en el llistat de plantes amb algun grau de protecció, editat per la Generalitat Valenciana, ha estat organitzada per la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, a la qual pertany Acció Ecologista-Agró, amb la intenció de divulgar la gran varietat botànica de la zona.
De fet, com recalca el comissari de l’exposició, Aurelio Peña, “totes les espècies endèmiques, presents en Les Moles, són pròpies i exclusives del Sud-est Ibèric. És a dir, són aquí i en cap altre lloc del món segons les dades disponibles en els Bancs de Biodiversitat del planeta. Abunden en l’àrea en qüestió, però són de distribució molt reduïda, de manera que fora d’esta àrea ja no existeixen”. Per això, la Coordinadora per la Protecció de Les Moles ha sol·licitat a la Generalitat la declaració de microreserves d’espècies en Les Moles, en considerar el paratge com una zona d’especiació on algunes plantes, úniques en el món, es desenvolupen i adapten al clima cada vegada més àrid de les nostres terres i afavoreixen la fauna autòctona tan lligada a la vegetació que la sustenta.
L’explicació d’esta abundància en espècies endèmiques, rares o amb algun grau de protecció és diversa. Segons el biòleg Aurelio Peña, “tenim un clima semiàrid, un barranc que creua el territori, sòls arenosos i margosos, pins de repoblació, i cultius de secà històrics, d’oliveres i garrofers. Tot això conforma una gran biodiversitat vegetal, també de fauna, a vegades imperceptible, altres vegades menyspreada per ser de secà, o conformada per espècies que són molt abundants en l’àrea, però no fora d’ella”.
Amb esta exposició, els membres de la Coordinadora per la Protecció dels Moles pretenem posar en valor este paratge de Paterna (l’Horta Nord, València) entre el públic de la capital del Túria. Un paratge que es troba a escassos 15 minuts i que compta amb transport públic per a accedir.