L’esdeveniment va congregar a 200 persones de la comarca, destacant entre el públic la presència de les noves generacions
Dimarts passat, 12 de març, al matí va tindre lloc la II Mostra Mosquitera en el Casal Jove del Port de Sagunt. Este acte ha suposat la culminació de la campanya ALiATS, impulsada, dissenyada i creada per Acció Ecologista-Agró, secundada pels departaments de Medi Ambient, Educació i Joventut de l’Ajuntament de Sagunt i que ha comptat amb la col·laboració de Arcelor-Mittal. Així com també per les voluntàries i els voluntaris del col·lectiu ecologista en les eixides per a la realització de censos i l’equip docent dels instituts involucrats.
L’esdeveniment va congregar a prop de dos-cents assistents, la majoria estudiants d’ESO i batxillerat dels cinc instituts públics de Sagunt: Clot del Moro, Jaume I, Camp de Morvedre, María Moliner i el Núm. 5. Estos joves van ser els protagonistes absoluts de la ‘Mostra’, que es va desenvolupar amb el format de gala i va incloure actuacions d’agrupacions musicals d’alumnes de l’IES Clot del Moro.

L’objectiu principal de la gala era donar a conéixer els resultats del cens de nius d’avió comú (Delichon urbicum), realitzat al gener per alumnes i alumnes dels cinc centres públics de secundària. Per a això han hagut, a més de familiaritzar-se amb les apps, la geolocalització i l’estadística descriptiva. Així, una delegació d’estudiants de cada institut va pujar a l’escenari i va explicar les dades concernents a la seua zona de cens, ajudats per una presentació elaborada per ells mateixos. I cada grup, en acabar, convidava a pujar a la delegació següent.
<<Entre Sagunt i Port tenim almenys 1400 parelles reproductores d’avió comú, i cada exemplar captura una mitjana de 800 insectes al dia quan estan criant>>
Després de les cinc presentacions es va arribar a l’equador de la gala amb una actuació de Ioana Bejan, alumna de l’IES Clot del Moro, que va commoure al públic amb la seua veu i amb el teclat com a únic acompanyament.

L’interludi musical va donar pas a un col·loqui amb dos joveníssims aficionats a l’ornitologia: Sandra Tur, de 15 anys, i Biel Miquel, de 16, que van explicar als presents com i quan va començar la seua passió per observar aus. Els micros estaven oberts perquè tant les cinc representants dels instituts que els acompanyaven en l’escenari, com qualsevol persona del públic poguera preguntar-los coses relacionades amb la seua afició, així com curiositats sobre el món de les aus. D’esta manera es va parlar de la curiosa estratègia del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), que es fa el ferit quan algú s’aproxima massa al seu niu i després vola amb normalitat quan ha allunyat prou el perill. I també es van nomenar les aus més ràpides, més grans, més xicotetes o més pesades.
L’acte, conduït per Ángel Bereje, l’educador ambiental de l’Ajuntament de Sagunt que ha planificat i coordinat el cens amb els instituts, va culminar amb una reflexió sobre la vertadera dimensió de les xifres recollides en el cens. “Entre Sagunt i Port tenim almenys 1400 parelles reproductores d’avió comú, i cada exemplar captura una mitjana de 800 insectes al dia quan estan criant. Això significa que ens deslliuren de 2.240.000 insectes al dia, i només parlem d’una espècie. També caldria comptar amb falciots, oronetes i rates penades. Per això la fauna urbana insectívora és la major aliada en la lluita contra els mosquits.”
La gala es va tancar amb un concert a càrrec de la banda de punk-rock ‘Meketrefes’, formada per estudiants de l’IES Clot del Moro.