I declara nul l’acord de la junta del govern local que va aprovar l’expedient de contractació i el procediment d’adjudicació
El tribunal núm. 3 (del Contenciós administratiu) de València acaba de notificar a AE-AGRÓ la sentència estimatòria i favorable en el recurs presentat contra l’Ajuntament d’Énguera en relació amb les grans tales per obtindre fusta en els Monts d’Utilitat Pública (MUP) d’este terme municipal. Unes actuacions que, per cert, han estat objecte d’altres denúncies i queixes per part dels ecologistes locals i d’AE-Agró, així com de veïnes de la comarca i d’altres col·lectius socials.
El recurs presentat per Agró no entra en totes les causes d’oposició al projecte, però se centra en una part essencial de les tales. Això és, en el procediment d’adjudicació de les obres que va guanyar una empresa andalusa, Novalis, la qual ja ha tallat gran quantitat d’arbres en el període que ha transcorregut entre la interposició del recurs i la sentència actual, del 23 de setembre.

La sentencia dona la raó a Acció Ecologista-Agró en dos punts fonamentals. En primer lloc, reconeix que la nostra entitat ha d’estar reconeguda com a part interessada i, per tant, legitimada per a ser informada de tots els aspectes substancials dels procediments relacionats amb les tales i per al·legar legalment contra els aspectes que considera irregulars i perjudicials per a la natura. Incloent-hi el procediment d’adjudicació i els termes del contracte, que poden derivar en afeccions ambientals. Tot açò era negat per l’Ajuntament d’Énguera que va decidir, pel seu compte i risc, canviar el procediment d’adjudicació i, per tant, l’expedient burocràtic, per a les mateixes tales, quan ja estava pràcticament conclòs i quasi adjudicat (el novembre del 2020).
Excusa per intentar excloure’ns del procediment i no informar-nos com correspon i no admetre’ns com a legitimats per denunciar irregularitats del procediment de contractació, que realment és molt irregular, com la justícia ha reconegut. Una manera d’actuar poc democràtica, gens transparent i en absolut participativa. Recordem que els boscos afectats són del municipi, per tant, de tots els ciutadans d’Énguera, que són els legítims propietaris. Ciutadans que tampoc estaven informats dels detalls del procediment i als quals se’ls confon, canviant contínuament els arguments i les justificacions de les tales i modificant els sistemes d’adjudicació. En definitiva, enganyant-los, en fer creure que anaven a percebre uns beneficis econòmics directes que són irreals, i que són substituïts per uns treballs que no sabem en què consistiran i quins efectes tindran.
En segon lloc, li dona la raó a Agró en un aspecte essencial de les tales. L’ajuntament va adjudicar les tales de 15.000 tones de fusta dels MUP del municipi a un preu molt baix (12 € per tona, equivalent a pagar uns 2 euros per un arbre sa i gran, d’uns 30-40 cm de gros). La qual cosa representava un total de quasi 170.000 euros (més de 80.000 arbres a tallar). No obstant, el contracte li permetia a l’empresa fer el pagament en “espècie”, és a dir, no en diners. Això implica que l’empresa no pagaria ni un sol euro en efectiu a l’Ajuntament. A canvi, es comprometia a fer uns treballs, suposadament de millora, però que no apareixen concretats ni valorats amb detall en el contracte, de manera que resultava impossible saber, en el moment de l’adjudicació, si els treballs eren realment positius pel medi ambient o no, i si tenien el valor que se’ls atribuïa com a pagament per la fusta tallada i regalada a l’empresa adjudicatària.

Agró considera que esta qüestió és inacceptable i la justícia li ha donat la raó i declara la nul·litat de l’acord de la Junta General de Govern Local d’Énguera (de 28 de juliol de 2022) que va aprovar l’expedient de contractació, el procediment d’adjudicació i les clàusules administratives del contracte d’alienació de l’aprofitament de fusta (dels MUP 72, 74 i 75, és a dir, dels afectats per les tales) i tots els actes posteriors.
Estes no són les úniques irregularitats que s’han produït en relació amb les tales i que diferents col·lectius, entre ells Agró, hem estat denunciant no sols de cara a la ciutadania i a través als mitjans de comunicació. Si no fins i tot davant la Generalitat (en este cas, infructuosament). Esta sentència ens anima a continuar portant als tribunals totes les altres irregularitats, com ara una pèssima execució de les tales que, ni tan sols, respecten les mateixes normes que estaven incloses en el contracte i a les quals estava condicionada l’autorització de la Conselleria. No eren unes condicions òptimes, simplement uns mínims que tampoc s’han complit.
Espectacular trabajo el vuestro, el paisaje de Enguera y yo personalmente os agradecemos los desvelos y la interposición del recurso contra esta adjudicación pirata ejecutada por canallas. Tal y como habeis explicado el asunto en el artículo, se trata de un regalo a Novartis a saber a cambio de qué tejemanejes (porque regalarles 170.000 eurazos por la cara es demasiado raro,no?). Sin embargo, la sentencia no parece establecer ninguna reparación por el daño causado en el patrimonio natural público ni contra los intereses vecinales… ¿Novartis no tiene que pagar nada? ¿La corporación sale también de rositas?
Personalmente me encantaría que rodaran cabezas