La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa rebutja els arguments d’Acció Ecologista Agró perquè considera que la valoració del dictamen pericial que avala que la declaració de impaco ambiental (DIA) de 2007 no és vàlida per al nou projecte implicaria entrar en el fons de l’assumpte
La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha rebutjat suspendre cautelarment l’executivitat de l’acord del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) de desembre de 2022 pel qual s’aprova el projecte de construcció del moll de contenidors de l’ampliació nord del Port de València. Els magistrats han desestimat així, en un acte notificat este dimecres a les parts, la sol·licitud presentada el passat 27 de gener per Acció Ecologista Agró.
Sense prejutjar el fons de l’assumpte ni per tant el desenllaç del plet, la Sala entén que la petició de la part actora se sustenta exclusivament en un dictamen pericial, discutit per l’Administració demandada i que ha de ser valorat pel Tribunal “una vegada efectuades els aclariments al mateix ja plantejades, en contrast amb els altres elements de prova”. Eixe dictamen encarregat expressament pel jutge conclou que la declaració d’impacte ambiental (DIA) de l’any 2007 no és vàlida per al nou projecte.
El Tribunal recorda que l’assumpte presenta una “indubtable complexitat”, com demostra el muntant econòmic de les obres, amb un pressupost base d’execució de més de 660 milions d’euros.
Agrega que la valoració d’eixe dictamen pericial “haurà d’escometre’s més endavant”, però “tocant a la pertinència o no de la suspensió cautelar poc o més aviat res il·lustra a la Sala, en tant que versa sobre qüestions de fons”.
Igualment, la Secció Quarta de la Sala del Contenciós assegura que la pretensió cautelar “no aborda la ponderació dels interessos en conflicte”.
Eixa valoració “malament podria conduir a la satisfacció de la mesura cautelar -arreplega l’acte-, davant ”l’envergadura de l’obra portuària d’ampliació d’un dels ports més importants de la mar Mediterrània (si no el més en trànsit de contenidors)“.
En esta línia, els magistrats destaquen les conseqüències econòmiques que comportaria una eventual suspensió cautelar del projecte i que estan arreplegades detalladament en un informe tècnic subscrit pel cap de Domini Públic de l’Autoritat Portuària de València.
Conclusions del dictamen pericial
Segons la documentació recaptada per eldiario.es, l’informe del perit judicial acredita que el projecte promogut per la APV “és distint a l’alternativa quatre seleccionada i aprovada mitjançant DIA favorable l’any 2007 i, per tant, no ha sigut avaluat a efectes mediambientals”. L’informe dona una sèrie de raons: “increment dels volums i àrees d’actuació dels dragatges necessaris; demolicions dels actuals contradic nord i molls de creuers; canvi d’ubicació de les esplanades i moll d’atracada i és molt probable que s’hagen conformat comunitats marines en el nou hàbitat d’esculleres a causa del temps transcorregut entre la primera fase del projecte i la segona”.
El perit afig: “Segons el parer del tècnic que subscriu el present informe procedeix efectuar una nova avaluació d’impacte ambiental ordinària, de conformitat amb el que es disposa en la Llei 21/2013 de 9 de desembre d’Avaluació d’Impacte Ambiental, ja que no es tracta d’una modificació mentre l’obra és nova”.
Este article va ser publicat originalment en castellà el 5 de març de 2025 per eldiario.es.