Article del nostre company Enric Amer
Esta zona humida (marjal és la paraula àrab equivalent) té actualment 1.500 hectàrees protegides, mentre que en la dècada de 1970 era pràcticament en la seua totalitat de propietat privada i activitat agrària. Els intents de dessecació total per a conreus llenyosos i collites en totes les estacions fracassaren per intrusió salina i altres vegades per repetides inundacions.
Amb les fluctuacions econòmiques i les intervencions de les administracions públiques ha canviat la titularitat i, en estos moments, una quarta part és propietat pública o del SAREB (Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària) o, en punts estratègics, custodiada per entitats com la Fundació Enrique Montoliu (FUNDEM) o Acció Ecologista-Agró.
Igualment la sobreexplotació dels aqüífers que l’alimentaven des de La Font de Quart, La Font Redona, Els Estanys d’Almenara, Quartons i els sobrants de la Séquia de Montiber van fer pensar en la seua pròxima desaparició, degut també a la proximitat a la platja i a la consegüent demanda de sòl per a edificacions del litoral.
Si alguna cosa cal ressaltar, és la sinergia aconseguida entre associacions conservacionistes i ciutadanes, interessos econòmics diversos i administracions de tot color per a arribar a acords de consens; també la iniciativa ecologista de compra de llocs estratègics o convenis de custòdia, la constància d’AE-Agró en fer complir les obligacions a les administracions responsables com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i convéncer-los de la importància de les seues inversions en la zona humida; i, a més a més, la col·laboració pràctica amb els plans de recuperació de flora i fauna dels serveis de biodiversitat i convenis com el de La Casa Penya per a educació ambiental i voluntariat.
De fet, en l’actualitat, la Marjal d’Almenara és la joia de la corona de les zones humides valencianes. El Lloc d’Importància Internacional NÚM. 2.338 del Conveni Ramsar.
Enric Amer, membre del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.
Este article va ser publicat en castellà el 31 de gener de 2020 pel diari El Econòmico amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides.