Article d’opinió de Víctor Navarro
La Llei 11/1994 d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana estableix en l’article 41.4 que els plans rectors d’ús i gestió (PRUG) s’aprovaran en el termini màxim de dos anys des de l’entrada en vigor de la declaració de l’espai natural protegit”, i el parc natural de la marjal de Pego Oliva va ser declarat com a tal el 1994.
El 2011, després de la tramitació d’una queixa presentada per Acció Ecologista-Agró, el Síndic de Greuges va resoldre recomanar a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que impulsara amb determinació la tramitació i l’aprovació del “Pla Rector d’Ús i Gestió i la Norma de Gestió de les zones de la Xarxa Natura 2000 del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva”, però la Conselleria va comunicar al Síndic que “s’aprovarà l’instrument unificat (PRUG/Norma de Gestió) l’inici de le tramitació del qual es preveu per al 2011″.

L’any 2021, durant l’elaboració del tercer cicle de planificació hidrològica, la Conselleria va comunicar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que “la memòria tècnica i la proposta normativa del PRUG ja está redactada. El pas següent és consensuar-lo i millorar-lo amb els agents implicats: ajuntaments, societat de regants, societat de caçadors, grups conservacionistes, etc”.
Tot i això, el 2024 el parc natural de la marjal de Pego-Oliva continua mancant d’un PRUG aprovat. A més, fa temps que la Junta Rectora no es reuneix i encara no s’han presentat les memòries de gestió de 2022 i 2023, més enllà que el procés per consensuar l’esborrany del PRUG no s’ha iniciat.
Com s’explica la negativa de facto de les conselleries successives a complir la Llei? Quins interessos s’estan defensant que, sens dubte, no són els del parc natural?

Víctor Navarro, biòleg, membre de la comissió de territori i representant d’Acció Ecologista-Agró a la Junta Rectora del Parc Natural.
*Este article va ser publicat originalment l’1 de setembre de 2024 a La Marina Plaza.