Ni fons econòmics ni mecanismes sancionadors que buiden d’efectes i sentit la llei 6/2020 de canvi climàtic i transició energètica
Dins de l’irrisori termini establert per a la consulta pública de la nova desfeta de l’actual govern valencià, Acció Ecologista-Agró va presentar al·legacions a la modificació de la llei 6/2020 de canvi climàtic i transició energètica. Les ecologistes alerten que esta és una estratègia articulada per legitimar les polítiques i conductes negacionistes molt perillosa, que convertirà el territori valencià en un gran magatzem de plaques solars i aerogeneradors a mercé de les grans empreses del sector energètic que ens han arrossegat a l’actual situació d’emergència climàtica la lluita contra la qual es pretén sortejar.
En primer lloc, estem davant la modificació d’una llei que es justifica amb la necessitat de llevar els obstacles administratius que ralentitzen “l’adaptació del teixit productiu a les noves necessitats socials i per a promoure la inversió i el desenvolupament d’activitats econòmiques” i, per tant, “desenvolupament sostenible de l’activitat econòmica”. Però, no hauria de ser l’objecte de tota modificació en esta llei el canvi climàtic? Si llevem les úniques restriccions establertes que poden assegurar una transició energètica justa i sostenible, que ens queda? El camí cap a l’abisme. La via lliure a l’especulació. La destrucció impune de qualsevol entorn, independentment de la valuositat que el caracteritze. Inclosos els espais natura 2000 i els boscos d’utilitat pública.

És a dir, persegueix blindar i perpetrar el desplegament irracional i injust de les renovables en benefici de les grans empreses multinacionals del sector elèctric. Menyspreant i fent el desentés a les denúncies i exigències de la Coordinadora per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, de la qual forma part AE-Agró, per avançar cap a una implantació de les renovables ordenada i planificada de manera justa des de les institucions públiques, amb la participació dels municipis i les persones que habiten el territori.
Limitacions a la participació ciutadana per protegir els interessos de les empreses del sector energètic
En Acció Ecologista-Agró no veiem la necessitat del procediment exprés per tal d’alleugerar els processos tècnics administratius només amb la intenció d’impulsar l’activitat econòmica sense que esta siga compatible amb el medi ambient. Perspectiva, a més, gens realista tenint en compte que ambdues dimensions són interdependents d’acord amb el concepte sostenibilitat, prou emprat en la proposta de modificació els interessos de la qual ací desmantellem, a diferència del de canvi climàtic que tan sols apareix en l’apel·lació dels articles i títols a eliminar o reformar.
D’altra banda, la nova norma, a més, dona l’esquena als estudis i recomanacions de la comunitat científica en matèria de canvi climàtic, i limita la participació de la ciutadania en la implementació de polítiques i el desenvolupament de grans plans i projectes sobre el territori amb la supressió del Comité d’expertes en canvi climàtic a la Comunitat Valenciana i de l’assemblea de ciutadania valenciana pel clima. L’opacitat i l’hermetisme que es pretén instaurar, com hem advertit en les al·legacions presentades, vulnera el Conveni Aarhus, va en contra de les recomanacions de Nacions Unides envers la creació d’un Comité d’Experts i de la Carta Iberoamericana de Participació Ciutadana en la Gestió Pública.

I, per si tot això no fora poc, planteja una sèrie d’alteracions en la planificació en canvi climàtic molt preocupants i poc adequades per les conseqüències que es puguen derivar, sense detallar el full de ruta de la nova Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia que senyalitzarà el rumb. Així mancant de miraments i explicacions específiques i fonamentades s’estableix la conveniència d’eliminar els articles 34 i 35 sobre certificació d’eficiència energètica i atorgament de llicències. Documents que informen del consum energètic i de les emissions de CO2 d’un immoble i que, a més, constitueixen un dels mecanismes de reducció d’emissions i adaptació al canvi climàtic.
Estem davant la derogació parcial i encoberta de la llei de canvi climàtic
També contempla eliminar les restriccions d’emissions i suprimir mecanismes de finançament per a la transició ecològica. Com se’n van a finançar les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic? O és que no les volen posar en marxa i assistim a la desarticulació d’una normativa per combatre l’emergència climàtica en pro de l’assentament dels judicis i conductes negacionistes als nostres òrgans de govern?
En qualsevol dels casos, el que sí que queda clar, és que l’objectiu no és minvar els efectes del canvi climàtic, ni assolir l’adaptació per configurar espais més resilients o garantir el benestar de totes les valencianes. Menys encara, promoure l’assoliment dels objectius del Pacte Verd Europeu si no es té en compte la importància de l’economia neta, verd i circular per a impulsar l’ús eficient dels recursos i així restaurar la biodiversitat i reduir la contaminació.

Des d’Acció Ecologista-Agró no estem d’acord amb la tramitació d’este projecte de modificació, atés que suposa una derogació parcial i encoberta de la llei, en restar-li fons econòmics i eliminar els mecanismes sancionadors. D’esta manera, la llei es convertirà en una llei estètica sense efectes.