Alerta que pot comportar sancions europees per l’augment d’emissions que provocarà
El passat dilluns, 7 de març, representants de la plataforma No+Bypass, formada per desenes d’entitats ecologistes i veïnals entre les quals es troba AE-Agró, es reuniren amb la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, per demanar-li que trasllade a la ministra l’exigència de paralitzar les obres de duplicació del by pass, o ronda de circumval·lació de València.
Esta autovia es pretén duplicar, de manera que passaria dels sis carrils actuals a 12 en un tram de 22 km. És una obra que el ministeri ha mantingut en suspens més de deu anys per l’oposició veïnal de les poblacions afectades pels impactes que suposaria, i que s’ha représ en esta legislatura precisament quan les directives europees i la legislació espanyola qüestionen estes infraestructures.
Els representants de la plataforma van exposar a la delegada que esta obra és innecessària perquè parteix de previsions d’un augment de trànsit que no s’ha complit (ara circulen 25.000 vehicles menys que els que es preveien per a 2018), i encara que haguera augmentat tampoc s’hauria de realitzar perquè en un moment d’emergència climàtica com l’actual, amb uns informes de l’IPCC tan contundents sobre la necessitat de canviar el rumb cap a la descarbonització i reducció dràstica d’emissions, no tenen cabuda les ampliacions d’autovies. Així ho remarca la normativa europea, que prohibeix ampliacions d’autovies, i també el Pla d’infraestructures de l’Estat, actualment en vigor.
“L’única alternativa possible per a reduir els vehicles que transiten por esta autovia és transvasar les mercaderies al tren posant en servei infraestructures acabades i no utilitzades i realitzant les obres necessàries perquè les mercaderies puguen transportar-se amb tren fins a França, i millorant els serveis de rodalia”, ha explicat Ester Rincón, membre de la plataforma. Ara mateix, una gran part de les mercaderies que arriben en camions a França, es transfereixen al tren i creuen Europa en trens de mercaderies, però Espanya ha desmantellat els trenes de mercaderies i amb la duplicació del by pass el ministeri vol consolidar una direcció equivocada.
Cristina Domingo, portaveu d’Acció Ecologista-Agró a la plataforma, li plantejà a la delegada que el ministeri s’arrisca a sancions europees amb esta duplicació, perquè invertir 1000 milions d’euros en una obra que no s’hauria de fer implica apostar pel mateix model insostenible, que actuaria com a efecte crida de més cotxes i camions –segons els informes consultats es podria triplicar el trànsit–. Diners que haurien d’invertir-se en el que realment fa falta: trens de mercaderies i millores en rodalia.

Antonio Domingo, membre de la plataforma i un dels milers de veïns afectats per l’ampliació, va comunicar a la delegada “els greus impactes que una duplicació com la projectada tindrà en les poblacions pròximes: “a escassos metres del by pass hi ha col·legis, instituts, poblacions que ara han de suportar un soroll infernal dia i nit, i emissions de diòxid de nitrogen i partícules tòxiques que afecten la salut. Una duplicació ampliaria exponencialment estos problemes, i les poblacions afectades no estem disposades a continuar suportant això, i més quan hi ha alternatives”.
En resposta a tot això, la delegada apuntà que l’obra es vol realitzar per a millorar la seguretat viària, i que per això està justificada. Segons els membres de la plataforma, esta és una escletxa que deixa la legislació amb la intenció de millorar alguns punts negres en alguna autovia amb intervencions puntuals, i que no es correspon amb una duplicació com la plantejada, ja que s’allunya totalment de l’esperit de la norma.
La seguretat en el by pass
Tots els membres de la plataforma considerem molt positiu i necessari millorar la seguretat del by pass actual. En este sentit, han traslladat a la delegada la irresponsabilitat del ministeri, que ha projectat una obra faraònica i innecessària sense haver fet els deures.
De fet, al nostre juí, el ministeri no ha realitzat cap de les actuacions que podrien haver millorat la seguretat i evitar accidents, com la reducció de velocitat a 100 km/h, la limitació d’avançar a camions en determinats trams o el control de velocitat per radar, entre altres mesures.
Al respecte, la delegada s’ha compromés a traslladar els suggeriments de seguretat a la Direcció General de Trànsit, i també a facilitar una entrevista amb la ministra perquè la plataforma li trasllade les seues propostes perquè no es realitze la duplicació.