Reivindiquem una mobilitat sostenible i demanem més seguretat per a les bicicletes
El passat 6 de maig, Acció Ecologista-Agró va organitzar junt amb l’Aliança per l’Emergència Climàtica i ECOlectivo SAB, la II Marxa a València en bici. Una activitat en la qual van participar famílies amb nenes i nens xicotets per tal de reivindicar una mobilitat sostenible, saludable i més seguretat per a les bicicletes.
La Segona Marxa amb bici a València va eixir de l’Eliana en direcció al cap i casal passant per Sant Antoni de Benaixeve i Paterna. En arribar a este municipi, concretament en l’Ajuntament de Paterna, les persones assistents van desplegar una pancarta exigint seguretat per a les bicicletes. Elles mateixes, al llarg del recorregut, van poder comprovar les dificultats que tenen les bicicletes per a transitar d’una manera segura sense veure’s obligades a compartir espai amb els cotxes.
Des de l’Eliana fins a València s’han de travessar trams de carreteres on no hi ha carril bici, o este és discontinu i les bicicletes es veuen obligades a anar per les carreteres. És el cas, per exemple, del tram de carril bici inexistent quan es creua el bypass abans d’accedir al carril bici de la Font del Pitxer. O pitjor encara, en l’horta de Paterna fins a arribar a València només està permés que circulen vehicles agrícoles i bicicletes, però cada dia molts cotxes infringeixen la norma i travessen l’horta per a evitar el trànsit de les carreteres, posant en perill la seguretat de ciclistes, i també de vianants, que usen els camins de l’horta per a passejar o fer esport.
La falta d’infraestructures sense discontinuïtats i per recorreguts directes i fàcils és una constant en els tres municipis: l’Eliana, Sant Antoni de Benaixeve i Paterna. I per això la marxa d’enguany ha volgut reivindicar itineraris segurs per a bicicletes. Sembla que els gestors municipals no entenen que les bicicletes són el transport del futur immediat. I que la reducció d’emissions per a pal·liar el canvi climàtic i, a més, tindre un aire saludable passa per usar massivament la bicicleta. A València este canvi s’està notant en els últims anys. La ciutat s’ha omplit de carrils bici que utilitzen tota mena de persones. I això es nota també en una reducció del nombre de cotxes que circulen per la ciutat.
És l’assignatura pendent en moltes poblacions de l’àrea metropolitana, que no estan a l’altura dels requisits de salut i climàtics que tenim per davant.
Bicicletes en el metre i bicicletes públiques intercanviables
Per a facilitar que l’ús de bicicletes siga massiu en la nostra àrea metropolitana, les bicicletes han de poder accedir al metre, tal com passa a les ciutats europees, i per a això els vagons han de tindre espais per a bicicletes. És una reivindicació que ve des de lluny, però a la qual la Generalitat encara no ha atés. D’altra banda, per a facilitar els trajectes des de València a pobles de la corona metropolitana, les bicicletes públiques de lloguer de València i els pobles haurien de ser compatibles i incorporar bicicletes elèctriques per a persones majors i per a trajectes empinats.
És molt el que falta per fer, i amb la marxa del 6 de maig hem volgut posar en relleu la necessitat de canviar la fisonomia dels tres municipis, l’Eliana, Sant Antoni i Paterna, redissenyant els seus espais públics, els seus carrers, places, camins i carreteres perquè la ciutadania puga utilitzar massivament la bicicleta i així convertir les nostres poblacions en espais més saludables, amb aire més net i més resilients al canvi climàtic.