La reforma aprovada pel Consell General del Poder Judicial és contrària a l’esperit de la Constitució i a l’Estratègia Espanyola de Canvi Climàtic
Acció Ecologista-Agró ha al·legat contra la proposta del Consell General del Poder Judicial de reduir els 431 partits judicials actuals a només 200. Des de l’organització ecologista considerem que esta supressió de partits judicials fomenta la desigualtat entre ciutadans, ja que allunya i encareix l’accés a la Justícia als habitants de nuclis urbans menors, especialment en el món rural, fet que és contrari a l’esperit de la Constitució. A més a més, des del punt de vista mediambiental, esta reforma també vulnera l’Estratègia Espanyola de Canvi Climàtic i Energia Neta. Horitzons 2007-2012-2020, perquè suposa un increment en els desplaçaments amb vehicle i per tant un augment de les emissions de CO2 a l’atmosfera.
Recentment, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat una proposta per a l’establiment d’una nova demarcació judicial, que implica eliminar més de la meitat dels partits judicials de l’Estat. Si esta mesura fructifica, els 431 partits judicials actuals es reduirien a aproximadament 200, fomentant així la desigualtat en l’accés a la Justícia i a més a més provocant un increment en les emissions de CO2. Per estes raons, Acció Ecologista-Agró ha al·legat contra esta proposta, que des de l’organització ecologista considerem contrària a l’esperit de la Constitució i a l’Estratègia Espanyola de Canvi Climàtic i Energia Neta. Horitzons 2007-2012-2020.
En l’actual context de crisi econòmica, la teòrica supressió de partits judicials allunya i encareix la Justícia, perquè obliga a disposar de vehicle privat per a accedir a un dret constitucional bàsic, ja que per desgràcia no tots els municipis compten amb un servei públic de transports que permeta als ciutadans desplaçar-se fins a les noves i distants capitals judicials. A més a més, estos desplaçaments amb vehicle privat cada vegada resulten més onerosos per a la butxaca del contribuent, ja que no podem oblidar que durant els darrers anys el preu del combustible no ha parat d’apujar (i no s’espera que s’ature el seu increment en el futur…).
Esta reforma, a més a més d’allunyar físicament la Justícia dels nuclis de població menor, encareix els seu accés per als ciutadans que viuen en el món rural i que paguen els mateixos impostos que la resta, però que si fructifica esta mesura rebran uns servicis judicials més distants. Este fet podria vulnerar l’esperit de la Constitució, ja que s’està fomentant la desigualtat entre els espanyols i infringint-se l’article 130, que demana explicitament “un tractament especial per a les zones de muntanya”.
Pel que respecta a l’impacte mediambiental de la reducció dels partits judicials, cal destacar que provocarà un increment en la quantitat i la distància dels desplaçaments amb vehicle privat dels professionals i usuaris de la Justícia. Com a conseqüència d’este increment en els desplaçaments a les seus dels òrgans judicials, augmentaran també el consum energètic i les emissions de CO2 a l’atmosfera, dificultant així el compliment de l’Estratègia Espanyola de Canvi Climàtic i Energia Neta. Horitzons 2007-2012-2020, aprovada pel Consell de Ministres el 2 de novembre de 2007.
Per tant, la nova demarcació judicial que proposa el CGPJ no només allunya i encareix l’accés a la Justícia, sinó que també afecta negativament al medi ambient, afavorint l’escalfament global del planeta i el Canvi Climàtic. Per això, AE-Agró ha al·legat, davant del CGPJ, el Ministeri de Justícia, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, contra la supressió de partits judicials i ha sol·licitat que es realitzen estudis per a avaluar l’increment de les emissions de CO2 que implicarà i per a analitzar la viabilitat social i econòmica d’esta reforma a curt i llarg termini, tenint en compte l’increment imparable del preu dels combustibles i les deficiències del servei públic de transports.