En total 300 estudiants de secundària i batxillerat han participat en la prova pilot ‘Joves pel riu Palància’
Divendres passat, 3 de novembre, la Facultat de Geografia de la Universitat de València (UV) va acollir l’acte de clausura del projecte pilot ‘Joves pel riu Palància: la geografia vora riu’ que persegueix la sensibilització i la participació activa de les noves generacions del Camp de Morvedre en la protecció i conservació del riu Palància. Durant la jornada es van presentar públicament els exitosos resultats d’esta iniciativa, impulsada des de la UV en col·laboració amb Acció Ecologista-Agró i el CEFIRE de Sagunt, per a la continuïtat de la qual ja s’estan plantejant nous reptes i horitzons a perseguir.
De la necessitat d’informar i conscienciar a la ciutadania sobre la importància de defensar el nostre riu, enfront de la visió desvirtuada que tenim d’este espai d’alt valor, s’han desenvolupat nombrosos projectes i activitats a la comarca, molts impulsats per Acció Ecologista-Agró, que han tingut una bona i àmplia resposta social en els diferents rangs d’edat adulta, però escàs ressò en les joves.
Fer arribar el missatge a este sector de la societat i potenciar el seu activisme resulta imprescindible per aconseguir entre totes la protecció del Palància. Sota este repte sorgeix el projecte pilot ‘Joves pel riu Palància: la geografia vora riu’, encetat per la Universitat de València amb col·laboració d’Acció Ecologista-Agró i el CEFIRE de Sagunt.
La iniciativa s’ha implementat al llarg del curs 2022-2023 en sis instituts del Camp de Morvedre i ha comptat amb la participació de 22 professores i 300 alumnes d’educació secundària obligatòria i batxillerat. Mitjançant lliçons teòriques, eixides de camp i l’ús lliure de xarxes socials les estudiants de Canet i Sagunt que han format part del projecte han après a estimar i cuidar el riu Palància.
Així ho reflecteixen els resultats obtinguts i que es van presentar públicament el passat divendres, 3 de novembre, a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. Este acte de clausura, al que va assistir AE-Agró, va comptar amb la presència del vicedegà Emilio Iranzo; de la delegada de la rectora per a programes Universitat-Societat, María Dolores Pitarch; i la responsable del projecte, la catedràtica Ana María Camarasa. A més, va incloure una taula redona amb les intervencions de Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana; Francisca Segura, catedràtica de Geografia Física; María José López, catedràtica de Geografia Física i coordinadora del Grau de Geografia i MediAmbient; i María Pilar Peñarrubia, professora ajudanta de Geografia Humana i directora del PID Intergeneracions.
Les diferents expertes van fer una valoració molt positiva del projecte pilot i van destacar que el contacte directe amb la natura ha sigut clau per assolir una major interacció i abast entre les joves, que era el que s’esperava de l’ús lliure de les xarxes socials més populars. Una tasca, que ha liderat Acció Ecologista-Agró amb les visites guiades al riu i que ha obtingut una menció i reconeixement especials.
També van posar èmfasi en la necessitat de continuar treballant per la defensa del Palància i en esta línia van assenyalar, d’acord amb l’èxit que ha tingut, la possibilitat d’implantar el projecte en més centres educatius i d’obrir el format al públic en general. No obstant, de moment, està previst continuar amb la difusió dels resultats. La pròxima presentació serà oberta a la societat i està programada per al dimecres 22 de novembre al Centre Cívic del Port de Sagunt. Vos esperem!!!