La nova normativa europea de qualitat de l’aire és una oportunitat per a reduir el trànsit a motor i millorar la ciutat
ConBici i València en Bici-Acció Ecologista Agró presenten l’informe Cycling with Clean Air (CWCA) 2024, que revela que l’aire a les ciutats espanyoles representa un risc crític per a la salut de la població. Este projecte combina la participació ciutadana voluntària amb tecnologia avançada de mesurament de qualitat de l’aire mitjançant dispositius portàtils, que permeten recopilar dades en temps real sobre partícules PM2.5. Durant tres anys, el projecte ha generat informació precisa i georeferenciada en 18 ciutats: la Corunya, Albacete, Alacant, Barcelona, Burgos, Cartagena, Gijón, Las Palmas de Gran Canaria, Lorca, Madrid, Màlaga, Santiago de Compostel·la, Terrassa, València, Valladolid, Vigo, Vitòria-Gasteiz i Saragossa.
Les dades de València van ser recopilades gràcies al treball voluntari del grup local que, desplaçant-se amb bicicleta per la seua ciutat, va mesurar la qualitat de l’aire en temps real mentre compartia les vies amb el tràfic motoritzat i les persones que caminaven. Este enfocament no sols va permetre obtindre una visió directa de l’impacte del transport en la contaminació urbana, sinó que també va involucrar a la ciutadania en el monitoratge d’un problema crucial per a la salut poblacional. Durant els tres anys del projecte, es van realitzar 1103 recorreguts amb bicicleta que suposen 1575667 de mesures georeferenciades, que van evidenciar concentracions significatives de partícules PM2.5, especialment durant les hores punta i en entorns sensibles com a escoles.

Este esforç conjunt no sols posa en valor el paper de la ciutadania en l’obtenció de dades rellevants i d’interés general, sinó que també destaca la importància d’involucrar a les comunitats locals en el seguiment de polítiques públiques i en la promoció de solucions que busquen el benestar i la seguretat de totes les persones.
Dades destacades
L’informe de Cycling With Clean Air 2024 ofereix una visió contundent sobre la qualitat de l’aire a Espanya i destaquem les dades de València:
- Exposició persistent a nivells perillosos: El 49% de les mesures superen els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Encara que s’ha observat una lleugera millora en els últims tres anys, els nivells són un risc per a la salut. A València la mitjana dels 3 anys ha sigut 8,8 μg/m³. Només 37% van estar per davall del nivell de protecció de la salut recomanat per l’OMS 5 μg/m³. El 63% de les mesures van superar les recomanacions de protecció de la salut. Si tenim en compte la nova directiva europea, 1/3 de les mesures superarien 10 μg/m³. S’observa una millora en aquests 3 anys de mesuraments que atribuïm als esforços realitzats per a complir la legislació.
- Entorns escolars baix amenaça: Durant els horaris d’entrada i eixida escolar, els mesuraments dupliquen els valors segurs, exposant a la infància a nivells de contaminació que comprometen la seua salut present i futura. Cycling with Clean Air va desenvolupar l’acció “AL COL·LE SENSE FUMS”amb motiu de la celebració de la Setmana Europa de la Mobilitat 2024. El grup local de VALÈNCIA es va sumar a esta iniciativa i va col·laborar amb dos centres educatius. Els nivells de contaminació del dilluns que es va mesurar van ser més de la meitat dels nivells registrats el diumenge. En mitjana, la infància que va acudir a estos centres el dia laboral va estar exposada a un 58% més de contaminació.
- Avanços limitats en les ZBE: Només 8 de les 18 ciutats participants han implementat plenament les seues Zones de Baixes Emissions, malgrat ser una mesura obligatòria per llei. En la web municipal de l’Ajuntament de València es pot consultar un document que inclou la informació del projecte ZBE. L’Ordenança reguladora de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) de València es troba en procés de tramitació. El govern local de València va respondre a la fi de juny a les exigències mediambientals del Govern espanyol i de la Unió Europea amb el disseny d’una Zona de Baixes Emissions (ZBE) blana, de mínims, que prohibirà circular per la capital només a vehicles considerats per la DGT com el més contaminants, els de la classificació A. L’any vinent 2025 es durà a terme una fase informativa , en la qual no s’imposaran sancions a les persones infractores, i serà a partir de gener de 2026 quan es limite l’entrada en la ZBE a vehicles amb etiqueta A, però únicament de fora de la província de València, de més de 27 anys si són de gasolina, o de més de 22 anys si són de gasoil. A partir de gener de 2027 la limitació serà per a qualsevol vehicle sense etiqueta de fora de la ciutat. I les restriccions seran ja totals a partir de l’1 de gener de 2028. Sobre les restriccions complementàries, destacar que les millores en la xarxa de carril bici estaven projectades amb el govern anterior i de moment no s’ha previst millora, de fet pel que fa a promoció de la bici, hi ha hagut un clar retrocés. També s’ha produït un retrocés en el calmat de trànsit, molts espais per als vianants ara tenen IMDs superiors de cotxes i en les supermanzanas s’indica per Alcaldia que no es multarà als qui aparquen en la zona. Respecte al finançament de les actuacions per a la implantació de la ZBE, l’Ajuntament de València és beneficiari d’una subvenció del programa d’ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions en el marc del Pla de recuperació, Transformació i Resiliència (Fons Next Generation EU) amb un import de 8,milions d’euros per a la implantació d’un sistema de control d’accessos.
- Contrastos entre regions: Ciutats com Barcelona, València i Saragossa reporten els nivells mitjans de PM2.5 més alts de contaminació, mentre que Valladolid, Albacete i Burgos s’aproximen als estàndards de l’OMS.

Recomanacions per a la millora de la qualitat de l’aire en ciutats espanyoles
- Transposició normativa: Adaptar urgentment la nova Directiva (UE) 2024/2881 sobre qualitat de l’aire i atmosfera més neta (23 d’octubre de 2024) al marc legal espanyol, garantint la seua implementació efectiva mitjançant dotació econòmica per a assegurar els recursos necessaris.
- Transparència: Crear portals accessibles i actualitzats que informen sobre la qualitat de l’aire i els plans d’actuació en cas de mala qualitat de l’aire.
- Enfortiment de les ZBE: Reduir el trànsit motoritzat i l’aparcament, que ocupa el 90% de l’espai públic, prioritzar la protecció d’escoles i hospitals, i recuperar espais públics per a fomentar la mobilitat activa.
- Inversió en mobilitat sostenible: Augmentar el pressupost per a infraestructures ciclistes, transporte públic i cicle logística, aconseguint estàndards i inversió de fons europeus, promovent la facilitat en l’ús de la bicicleta.
- Mitigació del canvi climàtic: Impulsar el canvi modal cap a la bicicleta, els modes actius i el transport públic, com a eines clau per a reduir emissions i millorar la qualitat de vida urbana.
- Coordinació i bon govern interadministratiu i interregional per al compliment dels objectius.

Una anomenada a l’acció per a protegir la salut i el medi ambient
L’evidència és clara: el problema de la contaminació de l’aire afecta a totes les persones, independentment del mitjà de transport que utilitzen, i representa un risc tant per a la salut poblacional com per al medi ambient. Per això, ConBici insta les institucions a prendre mesures immediates, no sols per a complir amb la nova normativa europea de qualitat de l’aire (Directiva (UE) 2024/2881), sinó per a garantir la seua implementació efectiva, assegurant que els estàndards es complisquen en totes les ciutats espanyoles. El moment d’actuar és ara. Implementar estes mesures no és només una tasca pendent, és una necessitat urgent per a protegir la salut i el benestar de les persones hui i dels qui vindran demà.