Denuncien que els alts índexs de soroll i contaminació s’incrementarien encara més amb esta obra tan innecessària
L’alumnat d’Escuela 2 ha sigut el primer en manifestar la seua oposició a la duplicació del by pass, passant l’autovia de 6 a 12 carrils, més els d’incorporació. Una obra amb uns impactes ambientals gravíssims que el Ministeri pretén realitzar desoint l’oposició de la població de les localitats afectades, així com dels seus propis ajuntaments.
A esta oposició se suma ara la de centres educatius com Escuela 2, situada just al costat del bypass, l’alumnat del qual ha exposat cartells contra el desdoblament en la part exterior del seu recinte com a protesta a una obra tan faraònica com innecessària i que l’afectaria molt negativament, així com a la resta de centres escolars situats al costat del bypass.
La direcció d’este centre educatiu s’ha manifestat contrària a la duplicació perquè, coincidint amb la plataforma No+Bypass, “tindria greus impactes tant per a l’alumnat com per al personal dels centres educatius que estem al costat del bypass, que en conjunt sumem milers d’escolars i centenars de persones treballadores, que ja suportem alts índexs de soroll i contaminació”. També afirmen que “Estem en el segle XXI, en plena emergència climàtica, i este govern, en comptes de prendre mesures per a reduir emissions, duplica infraestructures per al transport per carretera en comptes de planificar com passar mercaderies de la carretera al tren, o com millorar els transports públics perquè la gent es trasllade amb tren i autobús i no amb cotxe”.
La direcció d’este centre educatiu va plantejar fa anys al Ministeri la seua oposició a esta obra pels greus impactes que causaria. Concretament, en l’estudi d’impacte ambiental s’esmentava que serien necessàries pantalles acústiques de més de 5 metres i paviment fonoabsorbent perquè el soroll del trànsit es quedara en el límit del permés i no el sobrepassara. Això pot donar una idea del soroll que ja suporten els escolars d’este i d’altres centres educatius situats tocant el bypass, que es veuria sensiblement incrementat amb la duplicació. A més a més, “la segura desaparició del barranc Travessat serà una gran pèrdua per al nostre projecte educatiu”, asseguren en Escola 2. “És part de nosaltres”, afirma amb fermesa l’alumnat amb una única veu.
Els usuaris del Bypass estan pagant la mala gestió del ministeri
La plataforma No+Bypass, de la qual forma part Acció Ecologista-Agró, vol transmetre a la població una dada inqüestionable i contrastada: el bypass no està saturat. La previsió del Ministeri era arribar a 125.000 vehicles diaris en 2018, quan en este any només van circular 85.500 vehicles diaris, segons dades que es poden comprovar en la web del Ministeri. “El problema del bypass és que està molt mal gestionat”, afirma Guillem Tordera des de la plataforma No+Bypass. “Existeixen retencions als matins perquè no s’han implementat mesures que millorarien la fluïdesa de l’autovia, com la reducció de la velocitat (ara són 120 km/h quan la majoria de rondes de circumval·lació tenen el límit a 100 km/h), la limitació d’avançament per a camions i la millora i construcció d’alguns accessos puntuals. Esta ha de ser la prioritat, que la plataforma No+Bypass va traslladar fa mesos a la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana sense que s’haja fet eco d’unes propostes totalment raonables i molt econòmiques que s’estima que millorarien la capacitat de la via entre un 15 i un 20%.
A més a més, la sinistralitat del tram que es pretén duplicar per a -segons afirma el Ministeri- millorar la seguretat, té un índex d’accidents un 38% inferior a la mitjana espanyola. Un altre motiu contrari a esta macroobra. Segons Guillem Tordera, “el Ministeri hauria d’explicar per què vol duplicar una autovia que és més segura que la majoria. Fa l’efecte que tenen pensat fer la duplicació encara que no hagen motius objectius que la justifiquen. Això és una burla a la ciutadania“.
D’altra banda, les previsions són que el nombre de vehicles privats que circulen pel bypass es reduïsca sensiblement, perquè actualment està en procés d’aprovació el PEMOME (Pla Estratègic de Mobilitat Metropolitana de l’àrea de València), que amb un termini d’execució que s’allarga fins a 2035 i amb un pressupost global de milers de milions d’euros, millorarà molt la mobilitat sostenible i alternativa al vehicle privat (cotxe), millorant les línies existents de transport públic i generant-ne de noves, com el transport interradial. Això sens dubte reduirà a mitjà i llarg termini el nombre de vehicles privats en circulació.
Per endemés, les previsions d’augment del cost de l’energia, siga esta d’origen fòssil o renovable, ens diuen que, a mitjà i llarg termini totes les fonts d’energia patiran un considerable augment de preu que, sens dubte, ajudarà a racionalitzar l’ús de la mobilitat privada. Estes realitats, que segons els comités científics estan a les portes, deixen en un contrasentit dedicar recursos públics a millorar plataformes d’asfalt que exclusivament són usades per vehicles privats i per vehicles pesants que transporten mercaderies.
*Formen part de No+Bypass: Greenpeace, Acció Ecologista Agró, Per l’Horta, Ecologistes en Acció de València, Alianza por la Emergencia Climática de Paterna, l’Eliana y San Antonio de Benagéber, Alianza por la Emergencia Climática de València, Intersindical Valenciana, Plataforma + Huerta – Hormigón, Coordinadora para la Protección de les Moles, Asociación Vecinal Urbanizaciones Cañada, Per l’Horta de la Safor, Associació de Godella en Lluita contra les inundacions, Asociación de Vecinos de La Cañada, Asociación de Vecinos de Museros, Asociación Amigos y Amigas de Vall de Flors de Bétera, Asociación Círculo de Paterna, Extinción Rebelión XR, Amigas de la Tierra València, H2O Mislata i Ecobétera.