Retardar la remissió de l’expedient sobre la macroampliació del Port de València en el contenciós promogut per la Comissió Ciutat-Port pot costar-li una multa
La sala contenciosa administrativa de l’Audiència Nacional requereix per segona vegada al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic perquè remeta la documentació de la Resolució que permet a l’Autoritat Portuària decidir per si sola sobre la necessitat o no d’una nova avaluació ambiental per a l’ampliació que la mateixa APV promou.
El MITECO va desoir un primer requeriment de l’Audiència Nacional per a remetre l’expedient tramitat per a dictar la Resolució publicada en el BOE de 12 d’abril de 2021, mitjançant la qual es pretenia, 14 anys després de la seua publicació, modificar la DIA de 2007 per a donar cobertura a la pretensió de l’entitat pública estatal Ports de l’Estat i del mateix MITECO d’eludir les seues responsabilitats de direcció, coordinació i control sobre la macroampliació del Port de València. Una decisió que va ser impugnada en via contenciosa administrativa per la Comissió Ciutat-Port.
El segon requeriment dictat, a instàncies de la plataforma ciutadana en la qual AE-Agró forma part, per l’Audiència Nacional el dèsset de febrer i ja notificat al MITECO, li adverteix que “ha transcorregut en excés el termini de remissió de l’expedient administratiu” i li concedeix un nou termini de deu dies per a complir l’ordenat, amb advertiment de multa en cas de nou incompliment: “advertint-li que en un altre cas se li imposarà la multa de 300 a 1.200 euros a l’autoritat o empleat personalment responsable”.
Des de la Comissió Ciutat-Port denunciem que la reiterada demora del MITECO en la remissió de l’expedient dificulta la possibilitat, no sols de formalitzar la demanda en el recurs contenciós administratiu ja obert, sinó també la de demanar la paralització de les actuacions que pretén accelerar l’APV, com és l’aprovació d’un projecte constructiu sense avaluació ambiental.
En este sentit, com denuncien portaveus de la Comissió Ciutat-Port: “Es tracta d’un comportament inadmissible per part d’una administració pública que, no sols eludeix les seues responsabilitats, quant a la tutela del medi ambient, i deixa en mans de l’Autoritat Portuària la condició de ser jutge i part de la macroampliació que promou, sinó que està jugant a guanyar temps per a possibilitar que Ports de l’Estat i la mateixa Autoritat Portuària puguen completar el procés d’aprovació d’este projecte, afavorint a l’empresa interessada en la concessió de l’ampliació”.
A més a més, estem convençudes que si arribara a adjudicar-se la concessió i després els tribunals anul·laren esta operació, entraríem en una situació similar a la del tristament cèlebre cas Càstor, amb indemnitzacions milionàries a favor d’una empresa privada.

Les integrants de la plataforma reiterem que la resolució del MITECO, la impugnació del qual va admetre a tràmit l’Audiència Nacional el desembre passat, és “nul·la de ple dret” i va ser dictada en frau de llei, ja que contravenia el que es disposa en la legislació bàsica en matèria de revisió d’actes administratius, establida en la Llei de Procediment Administratiu Comú. Suposant, a més a més, un frau de la legislació ambiental.
En tot cas, considerem que pretendre operar un canvi de titularitat de competències en matèria d’avaluació ambiental amb efectes retroactius i amb absolut menyspreu de les normes que permeten a l’administració tornar sobre els seus propis actes, només pot ser qualificar-se com una decisió nul·la de ple dret.
La Comissió Ciutat-Port recorda que les obres que pretén dur a terme l’APV, i de les quals Ports de l’Estat i el MITECO pretenen desentendre’s, són molt diferents de les autoritzades en la DIA de 2007. No sols pel volum de materials de farciment que es projecta emprar i que supera en quasi quatre milions de metres cúbics els contemplats en la solució autoritzada en 2007 (de 19,05 milions de m³ a 23,3 m³); sinó també per la demolició d’un contradic i moll de creuers (acabats en 2012, dins de la qual va ser aquella 1a fase), l’increment del consum de recursos naturals, l’increment de dragatges (de -18 a -18,5) en zones exteriors a la dàrsena actual amb el consegüent efecte negatiu sobre les platges del sud, ja detectats durant aquests anys.
En conseqüència, una vegada disposem de l’expedient administratiu que ha requerit novament l’Audiència Nacional, sol·licitarem que esta suspenga l’eficàcia de la resolució ministerial recorreguda fins que recaiga sentència definitiva. Perquè la confirmació de les deliberades dilacions del MITECO ens fa pensar que existeix una clara voluntat institucional d’afavorir la concessió i l’inici de les obres de la macroampliació portuària, amb la intenció de col·locar a la ciutadania davant una situació de fets consumats. I no ho consentirem, perquè això suposaria un abús de poder intolerable en un estat de Dret.
La Comissió Ciutat-Port és una plataforma ciutadana de l’àrea metropolitana de la ciutat de València amb suport de més de 100 organitzacions, col·lectius o associacions del País Valencià, on destaquen l’Associació Veïnal de Natzaret, la plataforma veïnal El Litoral Per Al Poble, Ecologistas en Acción, Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Intersindical Valenciana, CGT-PV i CCOO-Educació.