La Comissió Ciutat-Port, en la qual participa AE-Agró, denuncia que també omet riscos de col·lapse en l’estabilitat dels dics
La Comissió Ciutat-Port, entitat integrada per Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble i altres col·lectius, va presentar el passat dilluns, 3 de febrer, un informe tècnic elaborat per Pascual Pery Paredes, catedràtic de ports de la Universitat Complutense de Madrid, les conclusions del qual qüestionen la seguretat del projecte d’ampliació nord del Port de València pel que fa a l’estabilitat dels dics nord i est i preveuen importants sobrecostos i impactes ambientals no contemplats en l’avantprojecte de 2018 de l’esmentada ampliació.
L’informe de Pery Paredes conclou i argumenta la necessitat d’efectuar una nova avaluació ambiental. En relació a les principals diferències entre el projecte sotmés a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de 2007 i l’avantprojecte d’ampliació de 2018, l’informe assenyala, entre altres, que “són molt diferents, ja que ambdós projectes sols mantenen en comú el dic d’abric ja construït i fins i tot este element es modifica amb una prolongació”.
L’anàlisi del catedràtic destaca que “el volum a dragar en l’avantprojecte de 2018 és 14 vegades superior a l’autoritzat per la DIA de 2007; d’1’3 milions de metres cúbics a 21’3 milions de metres cúbics”. D’altra part, “l’avantprojecte de 2018 amplia substancialment la zona de dragat a l’afectar el canal de navegació que es troba fora de l’actual abric del Port de València i per tant invadix les aigües exteriors de la zona de servei del Port”.
En relació a l’impacte ambiental, l’informe assenyala que l’avantprojecte de 2018 obvia circumstàncies que modificaran de forma important les condicions de propagació de les ones que incidixen en les platges de Pinedo i El Saler. Per tant incrementarà els efectes perniciosos que el Port ja està generant sobre les platges al sud de València, ja que el dragat en mar oberta previst crea una rasa d’uns 1.200 metres d’amplària en direcció perpendicular a la de les ones més freqüents. En canvi “esta circumstància s’obvia en l’avantprojecte de 2018, dient que com els dics no ixen de la Zona I no canvien els efectes de la difracció de les ones i que per tant no és necessari fer res en este camp”.
L’avantprojecte “ignora que, més important que la difracció i de major impacte en com es propaga l’onatge, són els fenòmens de refracció (canvi de direcció), celeritat (velocitat) de l’ona i el seu increment d’altura, tots ells directament relacionats amb les profunditats dels fons que recorre l’onatge, efectes que es prolonguen a molta més distància, arribant fins a la mateixa platja”.
Respecte a les demolicions, no contemplades en la DIA de 2007, del contradic nord i els molls de creuers actuals, a l’avantprojecte de 2018 “sols s’especifica que els blocs es reciclaran en els nous dics a construir i els altres elements s’utilitzaran com farcit de l’esplanada del nou moll”. Però, no especifica la necessitat de classificar i qualificar els residus de la demolició de manera que els no aptes es porten a una planta de tractament i no s’utilitzen per a reomplir el nou moll. A més a més la demolició implica la mobilització de sediments que poden quedar en suspensió i impactar en les comunitats que viuen en el fons marí, en aigües mitjanes i en la superfície, de manera que es fa necessari una anàlisi prèvia de procediments d’extracció i en quines condicions de la mar es poden realitzar, així com les comunitats sensibles a l’impacte”, cosa que l’avantprojecte no contempla.
La justificació de la prolongació en 505 metres del dic est exterior, en la necessitat de mantindre la distància de parada dels bucs, que s’indica a l’avantprojecte de 2018, “no és a judici del present autor –de l’informe- una circumstància completament certa”. En tot cas, “esta prolongació produirà una reflexió parcial en estar sotmés a l’onatge incident que, sumant-se l’ona reflectida a la incident, modificarà totalment el règim de l’onatge a l’entorn del Port. En este sentit, l’avantprojecte de 2018 torna a ignorar el medi físic sobre el qual s’actua, atés que el talús exterior del mantell de blocs té un pendent de l’1,5/1 (horitzontal/vertical), per la qual cosa el coeficient de reflexió serà apreciable i modificarà l’índex d’onatge incident”.
L’autor de l’informe advertix, a més a més, d’una preocupant falta de seguretat en l’estabilitat dels dics nord i est, que per a evitar un col·lapse exigiria obres de contenció noves i el conseqüent sobrecost no contemplat a l’avantprojecte, així com un nou impacte ambiental no contemplat en la DIA de 2007. “La necessitat de disposar d’una amplària adequada en el canal d’accés i en la dàrsena, així com uns calats de 22,5 metres en la canal i 20 en la dàrsena, exigixen portar estes profunditats molt prop del peu de les obres existents: dic nord i dic est”.
L’autor de l’informe conclou que “existix la possibilitat d’un col·lapse del dic nord, bé per lliscament o bolcada deguda a la pèrdua de material de suport, o bé lliscament per cercle profund a causa de la pèrdua del pes del material dragat. Este risc no es contempla en l’avantprojecte de 2018 i l’escullera proposada no faria més que protegir el terreny de possibles erosions, però en cap cas garantir l’estabilitat del dic”. I una cosa similar es pot dir del dic est actual, “com en el cas del dic nord, l’Avantprojecte de 2018 no preveu cap actuació per a assegurar l’estabilitat del dic est”.
De la mateixa manera, el dic d’abric es va dimensionar i va calcular en el projecte sotmés a la DIA de 2007 per a resistir els esforços que sobre ell produïsca l’onatge. No obstant això, en l’Avantprojecte de 2018 este dic ja construït haurà de resistir, a més a més, els empenyiments del farciment de l’esplanada més la sobrecàrrega d’ús que suposen les operacions de la terminal, emmagatzematge de contenidors, trànsit pesat… En conseqüència, una situació similar a la dels dics nord i est. Serà necessari recalcular el dic amb nous esforços, la qual cosa pot comportar la necessitat del seu reforç per la part interior o exterior, sent eventualment això una nova obra d’importància no prevista en la DIA de 2007.
D’altra banda, especialment davant temporals, “l’exigència de protecció per a una terminal on s’emmagatzemen mercaderies, circulen persones i vehicles, existixen instal·lacions elèctriques i d’un altre tipus, a més a més de necessitar una capacitat de desguàs puntual major, és molt superior a la que es permet en un dic d’abric on basta prohibir el pas per a evitar danys personals o materials. Això vol dir que seria necessari elevar la cota superior del dic per a garantir l’operativitat i la seguretat de la terminal, afectant l’impacte visual des de les platges del Cabanyal (ja extinta) i la Malva-rosa, punt que ja es crida l’atenció en la DIA de 2007, respecte de les grues i maquinària”.