En les nostres al·legacions exigim a la Conselleria que assumisca les seues responsabilitat i garantisca els drets emparats per la Llei 2/2015
La il·luminació artificial nocturna dels espais exteriors al nostre territori genera greus impactes que afecten els cicles vitals de tots els éssers vius. Minimitzar els seus efectes i regular este tipus de contaminació, són els objectius que impulsen este Avantprojecte de llei. No obstant això, els esforços per combatre dita problemàtica mediambiental resulten del tot insuficients si l’Administració competent, com és en este cas, ignora i eludix els processos de participació ciutadana en l’elaboració de projectes normatius. En conseqüència, des d’Acció Ecologista-Agró, hem presentat unes al·legacions demanant que s’amplie el termini d’informació pública i que, a més a més, des de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica s’encete un procés de participació real, a partir del qual es tinguen en consideració les propostes del teixit social en la futura llei de protecció lumínica.
Al nostre juí, els errors comesos en relació a la consulta de l’esborrany de l’Avantprojecte són diversos. Per una banda, la proposta només apareixia en la seua versió en castellà, malgrat el que establix el Decret 61/2017 del Consell pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat.
Per altra banda, davant la falta d’informació al respecte, entenem que no s’ha dut a terme cap procés de participació pública ciutadana sobre esta proposta de llei, prèviament a la publicació de l’esborrany, on la ciutadania i les parts interessades hagen pogut manifestar les seues propostes i aportacions. Si, per contra, resulta que és cert que ha existit un procés de participació ciutadà previ, el que no entenem és perquè a l’esborrany no li acompanya algun document relacionat. Més encara si tenim en compte que a la mateixa pàgina de la Conselleria s’explica que:
“El tràmit de consulta pública prèvia a l’elaboració de projectes normatius té per objecte recaptar l’opinió de ciutadans, organitzacions i associacions abans de l’elaboració d’un projecte normatiu”

Tot apunta a una manca de voluntat per fer participació pública ciutadana sobre els assumptes de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
De fet, l’esborrany de l’avantprojecte d’esta llei va ser presentat al Consell Assessor de Participació del Medi Ambient (CAPMA), òrgan consultiu d’esta Conselleria on Acció Ecologista-Agró hi participa, el mateix dia que s’iniciava el període d’informació pública, sense proporcionar el text de manera prèvia als membres per poder estudiar-lo. Per afegir-li més sucre a l’assumpte, eixe primer dia tampoc poguérem consultar el text per problemes informàtics de la web. Motiu pel qual es va sol·licitar una ampliació del període de consultes que, finalment, no va tindre lloc, incomplint per tant el termini mínim d’exposició pública.

Quant al contingut de l’avantprojecte de llei, com que no existeix cap cartografia disponible en referència per poder avaluar, no hem pogut fer al·legacions a la zonificació proposada per a establir graus de protecció del medi nocturn front a la contaminació lumínica. No obstant això, en les al·legacions presentades, el que si hem demanat és un tractament específic en la regulació de les zones d’oci i equipaments esportius ja que es tracten d’infraestructures que utilitzen grans focus d’iluminació que provoquen una important contaminació sobre el seu entorn.
Finalment, sol·licitem a la Conselleria que es tinguen en compte les nostres propostes, quedant reflectides en la futura llei de protecció lumínica del medi nocturn en la Comunitat Valenciana i que es faça una vertadera participació ciutadana d’esta proposta de llei, així com d’altres que influeixen en la vida i el medi ambient de totes i tots els valencians.